DOLAR 44,2006 0.01%
EURO 50,9270 0.04%
ALTIN 7.108,930,00
BITCOIN 32872063.20159%
Mersin
16°

HAFİF YAĞMUR

SABAHA KALAN SÜRE

Borsa İstanbul Günü Düşüşle Tamamladı: BIST 100’de Kayıplar, Jeopolitik Gerilim ve SPK Kararları Etkili Oldu
20 okunma

Borsa İstanbul Günü Düşüşle Tamamladı: BIST 100’de Kayıplar, Jeopolitik Gerilim ve SPK Kararları Etkili Oldu

ABONE OL
16 Mart 2026 19:50
Borsa İstanbul Günü Düşüşle Tamamladı: BIST 100’de Kayıplar, Jeopolitik Gerilim ve SPK Kararları Etkili Oldu
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Borsa İstanbul’da (BIST 100) endeksi, gün içinde dalgalı bir seyir izleyerek günü düşüşle tamamladı. Önceki kapanışa göre 136,21 puanlık bir azalışla 12.986,76 puana gerileyen endekste, toplam işlem hacmi 115,1 milyar lira olarak gerçekleşti. Bankacılık endeksi sınırlı bir yükseliş kaydederken, holding endeksi önemli bir değer kaybetti.

Sektör endeksleri arasında en çok yükseliş %1,36 ile orman, kağıt, basım sektöründe görülürken, en çok değer kaybeden ise %3,35 ile sigorta sektörü oldu. Bu durum, sektörler arasındaki farklılaşmayı ve yatırımcıların risk iştahındaki değişiklikleri yansıtıyor.

Piyasalardaki Etkileyen Faktörler

Küresel piyasalarda, Orta Doğu’daki jeopolitik gerilim ve petrol fiyatlarındaki hareketlilik, Borsa İstanbul’daki fiyatlamalar üzerinde etkili olmaya devam ediyor. Gün içinde pozitif bir başlangıç yapan BIST 100 endeksi, 13.137,73 seviyesine kadar yükseldikten sonra gelen satışlarla düşüşe geçti. Bu durum, jeopolitik risklerin ve küresel ekonomik belirsizliklerin yatırımcıların risk iştahını olumsuz etkilediğini gösteriyor.

Ekonomik Veriler ve SPK Kararları

Yurt içinde açıklanan verilere göre, Türkiye’nin merkezi yönetim bütçe gelirleri şubat ayında 1 trilyon 353 milyar 593 milyon lira, giderleri ise 1 trilyon 329 milyar 226 milyon lira oldu. Bu veriler, bütçe dengesi açısından önemli bir gösterge olarak değerlendiriliyor.

Sermaye Piyasası Kurulu (SPK), Borsa İstanbul AŞ pay piyasalarında açığa satış işlemlerinin yasaklanmasına ve kredili sermaye piyasası işlemlerinin devamı süresince öz kaynak oranının esnetilerek uygulanmasına ilişkin tedbir ve uygulamaların 27 Mart seans sonuna kadar uzatılmasına karar verdi. Bu kararlar, piyasalardaki oynaklığı azaltmayı ve yatırımcı güvenini korumayı amaçlıyor.

Analistlerin Değerlendirmeleri ve Yarınki Gündem

Analistler, yarın Orta Doğu’dan gelecek haber akışının yanı sıra yurt içinde konut fiyat endeksinin, yurt dışında ise Almanya’da Zew ekonomik güven endeksi, ABD’de öncü endeks ve bekleyen konut satışlarının takip edileceğini belirtiyor. Teknik açıdan BIST 100 endeksinde 12.900 ve 12.800 puanın destek, 13.100 ve 13.200 seviyelerinin ise direnç konumunda olduğu ifade ediliyor.

Prof. Dr. İlber Ortaylı’nın Vasiyeti Yerine Getirildi

Bu arada, hayatını kaybeden Prof. Dr. İlber Ortaylı’nın vasiyeti, Üsküdar Çinili Camii’nde yerine getirildi. Yıllar önce sesinden etkilenip “Ben ölürsem selamı sen vereceksin” dediği imam hatip Dursun Şahin, Ortaylı’nın son yolculuğunda vasiyetini yerine getirerek selasını okudu.

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP
300x250r
300x250r

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.