Kültür ve Turizm Bakanlığı, Osmanlı mirasının önemli bir parçasını daha Türkiye’ye kazandırdı. Bakanlık tarafından yapılan açıklamaya göre, 16. yüzyıla ait, Sultanahmet ve Rüstem Paşa camilerinden çalınan iki adet İznik çinisi, İngiltere’den Türkiye’ye iade edildi. Bakan Mehmet Nuri Ersoy, Rami Kütüphanesi’nde düzenlenen “Osmanlı Sultanlarının Sevdası: Kutsal Emanetler” sergisini ziyaret etti ve bu müjdeyi duyurdu.
Bakan Ersoy, çinilerin İngiltere’de bir müzayede evinde satışa sunulmak üzereyken, Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın İçişleri ve Dışişleri bakanlıklarıyla koordineli yürüttüğü çalışmalar sonucunda müzayededen çekildiğini belirtti. Çinileri elinde bulunduran kişinin, eserleri Türkiye’ye iade etmeyi kabul ettiğini aktaran Ersoy, “Londra Büyükelçiliğimizin yoğun çabaları, Londra Metropolitan Polisi ile gerçekleştirdiğimiz iş birliği, bu eserlerin Sultanahmet ve Rüstem Paşa camilerine ait olduğunu bilimsel verilerle ortaya koyan uzmanlarımız bu güzel sonucu elde etmemizi sağlamıştır” dedi.
Ersoy, bu başarının arkasında yatan önemli bir faktöre de dikkat çekti: “Yapay Zeka Destekli Kültür Varlığı Tanımlama Projesi” kapsamında geliştirilen “TraceArt” sistemi. Bu sistem sayesinde, kaçakçılığa konu olan kültür varlıklarının internet ortamında taranması ve arşivlenmesi sağlanıyor.
Sergi ziyareti sırasında konuşan Bakan Ersoy, Osmanlı sultanlarının kutsal topraklara hizmet anlayışına da değindi. Yavuz Sultan Selim Han’ın Mısır’ı fethiyle birlikte Osmanlı sultanlarının “Hadimü’l-Haremeyn” (Mekke ve Medine’nin Hizmetkarı) unvanını kullanmaya başladığını hatırlatan Ersoy, bu unvanın, Osmanlı’nın dini değerlere verdiği önemi gösterdiğini vurguladı. Ecdadın, Kabe’ye hizmet etmeyi her şeyden üstün tuttuğunu belirten Ersoy, bu anlayışın vakıflar aracılığıyla kurumsallaştırıldığını ve sürekliliğinin sağlandığını ifade etti.
Ersoy, Osmanlı sultanlarının kutsal topraklara duyduğu bağlılığın, sanat eserlerinde de güçlü bir şekilde yansıdığını sözlerine ekledi. Sergide yer alan eserler, Osmanlı’nın kutsal emanetlere verdiği değeri ve bu topraklara duyduğu derin saygıyı gözler önüne seriyor. Haberin kaynağı: TRT Haber
SAVUNMA SANAYİ
17 Mart 2026EKONOMİ
17 Mart 2026SAVUNMA SANAYİ
17 Mart 2026GÜNDEM
17 Mart 2026SAVUNMA SANAYİ
17 Mart 2026GÜNDEM
17 Mart 2026
1
Altın Fiyatları Denge Arayışında: Rekor Sonrası Dalgalanma ve Gelecek Beklentileri
76 kez okundu
2
Türkiye Otomotiv Pazarı Rekor Kırıyor: Yatırımlar Artarak Devam Edecek
74 kez okundu
3
Bakan Fidan’dan AP’ye Özel Röportaj: İran, İsrail ve Bölgesel Gelişmeler
70 kez okundu
4
ABD’den İran’a Nükleer Silah Uyarısı: Diplomasi Öncelikli, Diğer Seçenekler Masada
69 kez okundu
5
Bakan Bolat’tan İSTAF İftarında Önemli Mesajlar: Türkiye, Müslüman Dünyasının Umudu
69 kez okundu