DOLAR 44,3673 0.05%
EURO 51,3195 0%
ALTIN 6.314,94-1,69
BITCOIN 3076666-3.34139%
Mersin
19°

HAFİF YAĞMUR

SABAHA KALAN SÜRE

Bakan Kacır’dan Otomotiv Sektörüne Övgü: Rekor İhracat ve Gelecek Vizyonu
8 okunma

Bakan Kacır’dan Otomotiv Sektörüne Övgü: Rekor İhracat ve Gelecek Vizyonu

ABONE OL
26 Mart 2026 13:51
Bakan Kacır’dan Otomotiv Sektörüne Övgü: Rekor İhracat ve Gelecek Vizyonu
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, Otomotiv Sanayii Derneği (OSD) 51. Olağan Genel Kurulu’nda yaptığı konuşmada, Türkiye’nin otomotiv sektöründeki başarısını ve gelecek hedeflerini değerlendirdi. Kacır, küresel ekonomide tedarik zincirlerinin yeniden şekillendiği, rekabetin teknoloji ve yenilik ekseninde hız kazandığı bir dönemde, Türkiye’nin Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan liderliğinde gerçekleştirdiği yatırımlarla önemli bir üretim ve teknoloji üssü haline geldiğini vurguladı.

Bakan Kacır, Türkiye’nin ihracatının son 23 yılda 36 milyar dolardan 273 milyar dolara yükseldiğini ve küresel imalat sanayisindeki payının arttığını belirtti. Otomotiv sektörünün, Türkiye’nin kalkınma yolculuğunda gösterdiği performansla takdiri hak ettiğini ifade eden Kacır, sektörün sağladığı istihdama dikkat çekti: “Ana sanayide 60 bine yakın, tedarik sanayisinde 250 bini aşkın nitelikli istihdam sağlıyoruz.”

Geçtiğimiz yıl otomotiv üretiminin 1 milyon 446 bine ulaştığını ve 41,5 milyar dolarlık ihracatla rekor kırıldığını kaydeden Kacır, 2024’ün ilk iki ayında da olumlu bir tabloyla karşı karşıya olduklarını söyledi. Ticari araç ve otobüs üretiminde Avrupa lideri, otomotiv üretiminde ise ilk 5 oyuncu arasında yer aldıklarını belirten Kacır, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı olarak sektörün gelişimini desteklediklerini ifade etti.

Bakan Kacır, AR-GE ve tasarım merkezi ile teknoparklardaki otomotiv projelerine verilen desteğe de değindi. Son 23 yılda 132 firmanın inovasyon projelerinin desteklendiğini, TÜBİTAK aracılığıyla otomotiv teknolojilerine 32,9 milyar lira kaynak sağlandığını ve 3 bin 760 projeye yatırım teşviki verildiğini açıkladı.

Elektrikli araç dönüşümüne de değinen Kacır, dünya genelinde elektrikli araç satışlarının ve pazar payının hızla arttığını belirtti. Türkiye’de de elektrikli ve şarj edilebilir hibrit araçların pazar payının yükseldiğini ve 2030’da bu oranın %35’i aşmasının öngörüldüğünü ifade etti. Kacır, otomotiv sektörünün mobilite ekosistemine dönüşümüne liderlik etme vizyonuyla hareket ettiklerinin altını çizdi.

Kaynak: TRT Haber

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP
300x250r
300x250r