DOLAR 44,4684 0.19%
EURO 51,2648 -0.07%
ALTIN 6.417,412,74
BITCOIN 2960439-0.41085%
Mersin
14°

HAFİF YAĞMUR

SABAHA KALAN SÜRE

İçişleri Bakanı Çiftçi’den APP Plaka Açıklaması: Amaç Vatandaşı Mağdur Etmek Değil, Güvenliği Sağlamak
15 okunma

İçişleri Bakanı Çiftçi’den APP Plaka Açıklaması: Amaç Vatandaşı Mağdur Etmek Değil, Güvenliği Sağlamak

ABONE OL
29 Mart 2026 15:08
İçişleri Bakanı Çiftçi’den APP Plaka Açıklaması: Amaç Vatandaşı Mağdur Etmek Değil, Güvenliği Sağlamak
0

BEĞENDİM

ABONE OL

İçişleri Bakanı Mustafa Çiftçi, Anadolu Basın Federasyonu programında gazetecilere yaptığı açıklamada, APP (özel tasarım) plakalarla ilgili önemli değerlendirmelerde bulundu. Bakan Çiftçi, öncelikli hedeflerinin vatandaşlara ceza kesmek veya onları mağdur etmek olmadığını vurgulayarak, esas amacın rehberlik etmek, doğruyu göstermek ve uygulamada birlik sağlamak olduğunu belirtti.

Plaka meselesinin sadece şekilsel bir konu olmadığını belirten Bakan Çiftçi, kamu güvenliği, ülkenin huzuru ve genel güvenlik stratejileri açısından plakaların önemine dikkat çekti. Plakaları, tıpkı kimlikler gibi bir aracın kimliği olarak tanımlayan Çiftçi, üzerindeki harf ve rakamların da o aracın numarası olduğunu ifade etti. Bu nedenle, plakaların da yetkili kurumlarca düzenlenmesi gerektiğini belirtti.

Plakalarda bulunan güvenlik unsurlarına değinen Çiftçi, TŞOF mührü, TR rumuzu, hologram, güvenlik şeridi, ay-yıldız ve TR güvenlik işaretlerinin önemini vurguladı. Ayrıca, 1 Ocak 2024 tarihinden itibaren basılan plakalara karekod ve 12 haneli seri numarasının eklendiğini hatırlattı. Ancak, karekodun bulunmamasının plakanın sahte olduğu anlamına gelmediğini, mührün ve diğer güvenlik işaretlerinin varlığının yeterli olduğunu belirtti.

Bakan Çiftçi, harf ve rakamların normalden biraz kalın olması durumunda dahi, yetkili kuruluşun mührü ve diğer güvenlik işaretleri mevcutsa bu plakaların geçerli olduğunu ve araç sahiplerinin bu plakaları yenileme zorunluluğu olmadığını açıkladı. Bu tür plakalarla araç kullananlara trafik denetimlerinde ceza uygulanmayacağını da sözlerine ekledi.

Türkiye Şoförler ve Otomobilciler Federasyonu’nun (TŞOF) yetkili kuruluş olduğunu belirten Çiftçi, standartların korunmasının önemine dikkat çekti. Artan araç sayısına vurgu yapan Çiftçi, 2019’dan bugüne motorlu taşıt sayısının 23 milyondan 33 milyona, motosiklet sayısının ise 3 milyondan 7 milyona yükseldiğini belirtti. Hâlihazırda toplam tescilli araç sayısının 34,5 milyonu aştığını ifade eden Çiftçi, bu kadar büyük bir araç parkını güçlü bir teknolojik altyapı ve standart bir plaka sistemi olmaksızın denetlemenin zorluğuna dikkat çekti. Standart dışı APP plakaların radar sistemleri, PTS, KGS ve EDS gibi sistemlerde güvenlik zafiyetlerine yol açabileceğini de sözlerine ekledi.

Kaynak: TRT Haber

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP
300x250r
300x250r