DOLAR 44,4887 0.07%
EURO 51,0687 0.1%
ALTIN 6.455,970,16
BITCOIN 29698570.71426%
Mersin
16°

AÇIK

SABAHA KALAN SÜRE

8 Ülkeden Kudüs’teki İbadet Özgürlüğüne İsrail Kısıtlamalarına Kınama: Ortak Bildiri Yayınlandı
13 okunma

8 Ülkeden Kudüs’teki İbadet Özgürlüğüne İsrail Kısıtlamalarına Kınama: Ortak Bildiri Yayınlandı

ABONE OL
30 Mart 2026 23:51
8 Ülkeden Kudüs’teki İbadet Özgürlüğüne İsrail Kısıtlamalarına Kınama: Ortak Bildiri Yayınlandı
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Türkiye, Mısır, Endonezya, Ürdün, Pakistan, Katar, Suudi Arabistan ve Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) dışişleri bakanları, işgal altındaki Kudüs’te Müslümanlar ve Hristiyanlar için ibadet özgürlüğüne yönelik İsrail tarafından uygulanan kısıtlamaları sert bir dille kınayan ortak bir bildiri yayınladı. Bildiri, özellikle Müslümanların Mescid-i Aksa/Harem-i Şerif’e erişiminin ve Kudüs Latin Patriği ile Kutsal Topraklar Muhafızı’nın Palmiye Pazarı Ayini’ni gerçekleştirmek üzere Kutsal Kabir Kilisesi’ne girişlerinin engellenmesini hedef aldı.

Dışişleri bakanlarının ortak açıklamasında, bu tür kısıtlamaların kabul edilemez olduğu ve ibadet özgürlüğünün temel bir insan hakkı olduğu vurgulandı. Ülkeler, İsrail’in bu tür eylemlerinin uluslararası hukuka aykırı olduğunu ve bölgedeki gerilimi tırmandırdığını belirtti.

Bildiride, “Türkiye Cumhuriyeti, Mısır Arap Cumhuriyeti, Ürdün Haşimi Krallığı, Endonezya Cumhuriyeti, Pakistan İslam Cumhuriyeti, Katar Devleti, Suudi Arabistan Krallığı ve Birleşik Arap Emirlikleri’nin Dışişleri Bakanları, Müslümanların ibadet için Mescid-i Aksa/Harem-i Şerif’e erişiminin ve Kudüs Latin Patriği ile Kutsal Topraklar Muhafızı’nın Palmiye Pazarı Ayini’ni icra etmek üzere Kutsal Kabir Kilisesi’ne girişlerinin engellenmesi dahil olmak üzere, işgal altındaki Kudüs’te Müslümanlar ve Hristiyanlar için ibadet özgürlüğüne yönelik olarak İsrail tarafından sürdürülen kısıtlamaları en güçlü biçimde kınamış ve reddetmiştir.” ifadelerine yer verildi.

Bu ortak bildiri, bölgedeki ülkelerin Kudüs’teki gelişmeler konusundaki ortak kaygılarını ve İsrail’in politikalarına karşı duydukları rahatsızlığı açıkça ortaya koyuyor. Bildirinin yayınlanması, söz konusu ülkelerin Filistin davasına ve Kudüs’ün statüsüne verdikleri önemi bir kez daha gözler önüne seriyor.

Bu gelişme, uluslararası toplumun İsrail’in Kudüs’teki eylemlerine yönelik artan eleştirilerinin bir yansıması olarak değerlendirilebilir. Özellikle Müslüman ve Hristiyanların ibadet özgürlüğünün kısıtlanması, insan hakları ihlali olarak kabul edilmekte ve uluslararası platformlarda kınanmaktadır.

Bu ortak bildiri, bölgedeki istikrarın sağlanması ve barış sürecinin yeniden canlandırılması için önemli bir adım olarak görülüyor. Ülkelerin bu konudaki ortak tutumu, İsrail’e yönelik baskıyı artırabilir ve Kudüs’teki ibadet özgürlüğünün korunması için daha fazla çaba gösterilmesini sağlayabilir.

[Kaynak: TRT Haber](https://www.trthaber.com/haber/gundem/turkiye-dahil-8-ulkeden-mescid-i-aksa-hakkinda-ortak-bildiri-939706.html)

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP
300x250r
300x250r