TBMM Sağlık, Aile, Çalışma ve Sosyal İşler Komisyonu’nda önemli yasal düzenlemeler içeren Sosyal Hizmetler Kanunu ve Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi görüşmeleri tamamlandı. ANKA’nın haberine göre, 29 maddeden oluşan teklif, önümüzdeki hafta Genel Kurul’a gelmesi bekleniyor. Bu düzenlemeler arasında kadınların doğum izninin uzatılması, sosyal medya kullanımına yönelik sınırlamalar ve sosyal yardımlara ilişkin önemli değişiklikler yer alıyor.
Kanun teklifiyle birlikte Gelir Vergisi Kanunu’nda da değişikliğe gidiliyor. Darülaceze’ye yapılan gıda, temizlik, giyecek ve yakacak bağışları ile diğer bağış ve yardımlar gelir vergisi istisnası kapsamına alınacak. Bu sayede hayırseverlerin bağış yapması teşvik edilecek.
Devlet Memurları Kanunu’nda yapılan değişiklikler ise kadın çalışanları yakından ilgilendiriyor. Mevcut düzenlemede 8 hafta olan doğum sonrası ücretli izin süresi, yeni düzenlemeyle 16 haftaya çıkarılıyor. Böylece, kadın memurlar doğumdan önce 8 hafta, doğumdan sonra 16 hafta olmak üzere toplam 24 hafta analık izni kullanabilecekler. Ayrıca, sağlık durumunun uygun olduğunu belgeleyen kadın memurlara, doğum öncesi izin süresinden doğum sonrasına aktarım imkanı da tanınıyor.
Kanun teklifinde koruyucu ailelere yönelik önemli düzenlemeler de yer alıyor. Devlet memurlarının koruyucu aile olmaya teşvik edilmesi amacıyla, koruyucu aile olan memurlara, çocuğun koruyucu aile yanına teslim edilmesinden sonra 10 gün izin verilmesi öngörülüyor. Bu düzenleme, koruyucu aileliğin güçlendirilmesi ve çocukların aile ortamında büyümesi hedefine katkı sağlamayı amaçlıyor.
65 Yaşını Doldurmuş Muhtaç, Güçsüz ve Kimsesiz Türk Vatandaşlarına Aylık Bağlanması Hakkında Kanun’da yapılan değişiklikle, yersiz yapılan ödemelerin iadesinde kanuni faizin esas alınması öngörülüyor. Ayrıca, aylığa hak kazanmak üzere düzenlenen belgelerin gerçeğe uymadığı tespit edildiği takdirde, ödenen aylıklar kanuni faiziyle birlikte geri alınacak ve belgeleri düzenleyenler hakkında ceza kovuşturması yapılacak.
Teklifle birlikte Sosyal Hizmetler Kanunu’na yeni tanımlar ekleniyor. “İhtisaslaştırılmış Çocuk Evleri Sitesi”, “Çocuk Evleri Sitesi”, “Çocuk Koruma İlk Müdahale ve Değerlendirme Merkezi”, “İhtisaslaşma”, “Sosyal ve Ekonomik Destek”, “Koruyucu Aile”, “Merkezi İzleme Sistemi” gibi kavramlar, sosyal hizmetlerin kapsamını genişletiyor. Bu düzenlemelerle, devlet korumasındaki çocukların aile ortamında büyümeleri ve topluma sağlıklı bireyler olarak kazandırılmaları hedefleniyor.
SAVUNMA SANAYİ
03 Nisan 2026EKONOMİ
03 Nisan 2026SAVUNMA SANAYİ
03 Nisan 2026GÜNDEM
03 Nisan 2026SAVUNMA SANAYİ
03 Nisan 2026GÜNDEM
03 Nisan 2026
1
Türk Savunma Sanayii Şirketleri, Dünyanın En Büyükleri Arasında Yükselişte
4127 kez okundu
2
Anahat Holding ve Gain Medya’ya Operasyon: Gözaltılar ve Kayyum Ataması
1793 kez okundu
3
Ahmet Çakar Hakkında MASAK Raporu: Milyonlarca Liralık Şüpheli Para Akışı İddiası
1757 kez okundu
4
Cumhurbaşkanı Erdoğan’dan Türk Dünyası Vizyon Belgesi Açıklaması
1718 kez okundu
5
Konut Fiyatlarında 21 Ay Sonra Reel Artış Kaydedildi
1714 kez okundu