Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, mart ayı dış ticaret verilerini değerlendirerek, yükselen enerji maliyetleri ve Körfez ülkelerine yapılan mal ve hizmet ihracatındaki zayıflamanın dış ticaret dengesini olumsuz etkilediğini belirtti. Ancak Şimşek, uygulanan programlar sayesinde ülkenin şoklara karşı direncinin arttığını vurguladı.
Şimşek, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, mart ayında jeopolitik gelişmeler ve olumsuz takvim etkileriyle ihracatın yıllık %6,4 gerilediğini, ithalatın ise öne çekilmiş talebin etkisiyle güçlü seyrettiğini ifade etti. Özellikle enerji maliyetlerindeki artışın ve Körfez ülkelerine yapılan ihracattaki düşüşün dış ticaret dengesini olumsuz etkilediğini dile getirdi.
Bakan Şimşek, değerlendirmesinde şu ifadelere yer verdi: “Ancak program döneminde başta cari denge olmak üzere birçok alanda sağladığımız kayda değer iyileşme sayesinde ülkemizin şoklara karşı direnci önemli ölçüde artmıştır.” Bu süreçte, yeşil dönüşüm, enerjide yerli ve yenilenebilir kaynak kullanımı ile ithalat bağımlılığının azaltılmasına yönelik atılan yapısal adımların öneminin bir kez daha ortaya çıktığını belirtti.
Ekonomi yönetiminin dış ticaret dengesini iyileştirme çabalarına rağmen, küresel enerji piyasalarındaki dalgalanmalar ve bölgesel gelişmelerin etkileri devam ediyor. Şimşek’in açıklamaları, hükümetin bu zorluklarla başa çıkmak için yapısal reformlara ve sürdürülebilir enerji politikalarına odaklandığını gösteriyor.
Öte yandan, Bursa’da yaşanan bir gelişme de gündeme geldi. Bursa Cumhuriyet Başsavcılığı’nın yürüttüğü soruşturma kapsamında, Bursa Emniyet Müdürlüğü Organize Şube Müdürlüğü ekiplerince Belediye Başkanı Mustafa Bozbey ve eşi ile birlikte 57 kişi gözaltına alındı. Gözaltı kararı verilen 4 kişi için arama çalışmaları devam ediyor. Bu gelişme, ekonomi gündeminin yanı sıra yerel yönetimler üzerindeki etkileriyle de dikkat çekiyor.
Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’in açıklamaları, Türkiye ekonomisinin dış ticaret dengesi ve geleceği açısından önemli mesajlar içeriyor. Ülkenin ekonomik dayanıklılığını artırma çabaları, küresel ve bölgesel risklere karşı alınacak önlemlerle birlikte değerlendirilmeye devam edecek.
SAVUNMA SANAYİ
02 Nisan 2026EKONOMİ
02 Nisan 2026SAVUNMA SANAYİ
02 Nisan 2026GÜNDEM
02 Nisan 2026SAVUNMA SANAYİ
02 Nisan 2026GÜNDEM
02 Nisan 2026
1
Togg Bayilik Sistemine Geçiyor: İlk Etapta Beş İl Hedefte
4662 kez okundu
2
Ekonomist Eryılmaz’dan Kritik Piyasa Değerlendirmesi: Borsa İstanbul’da Baskı Sürüyor, Altın ve Gümüşte Dalgalanma Uyarısı
4059 kez okundu
3
Turizm Sektöründe 138 Milyon Lira Ceza
3240 kez okundu
4
BRICS+ Moda Zirvesi: Türk Modasının Küresel Etkisinin Artırılması
2706 kez okundu
5
Merkez Bankası Faiz Kararını Açıkladı: Politika Faizi İndirildi
2689 kez okundu