ABD Başkanı Donald Trump’ın önümüzdeki 2-3 hafta içinde İran’a yönelik daha fazla askeri saldırı uyarısında bulunması, petrol piyasalarını olumsuz etkiledi. Bu durum, çatışmada yakın zamanda bir yumuşama beklentilerini de zayıflattı ve petrol fiyatlarının yükselmesine neden oldu. Bloomberg HT’de yer alan habere göre, Trump’ın açıklamaları piyasalarda endişeye yol açtı.
ABD ham petrolü (WTI) vadeli işlemleri, Trump’ın açıklamalarının ardından yüzde 4,1 artarak varil başına 104,21 dolara yükseldi. Uluslararası referans noktası olan Brent petrol vadeli işlemleri ise yüzde 5,3 artışla varil başına 106,70 dolara ulaştı. Trump, petrol fiyatlarındaki artışı ‘İran rejiminin ticari petrol tankerlerine ve çatışmayla ilgisi olmayan komşu ülkelere yönelik akıl dışı terör saldırıları başlatmasına’ bağladı.
Beyaz Saray’da yaptığı ‘Ulusa Sesleniş’ konuşmasında İran gündemini değerlendiren Trump, ABD’nin İran’a yönelik ‘Destansı Öfke Operasyonu’nda hedeflerinin çoğuna ulaştığını belirtti ve yakın bir zamanda saldırılarını tamamlayacaklarını ifade etti. Trump, “Bu akşam, İran’da temel stratejik hedefleri tamamlamaya yaklaştığımızı belirtmek isterim. Amerika’nın tüm askeri hedeflerini çok kısa bir süre içinde tamamlama yolundayız ancak önümüzdeki 2-3 hafta onlara çok sert bir darbe indireceğiz” dedi. Ayrıca, bu saldırılarla İran’ı ‘Taş Devrine’ geri göndereceklerini öne sürdü.
Trump, özellikle İsrail, Suudi Arabistan, Katar, Birleşik Arap Emirlikleri (BAE), Kuveyt ve Bahreyn’e savunma desteği vermeye devam edeceklerini belirterek, “Bu işi çok hızlı şekilde bitireceğiz. Sona çok yaklaştık” şeklinde konuştu. İran’daki amaçlarının rejim değişikliği olmadığını savunan Trump, yönetimdeki isimlerin öldürülmesiyle bir nevi ‘rejim değişikliği’ yaşandığını savundu. Anlaşma sağlanamaması durumunda İran’ın elektrik santrallerini vuracaklarını belirten Trump, İran’ın petrol tesislerini ise ‘bu ülke halkına bir şans vermek’ istedikleri için vurmayacaklarını dile getirdi.
Hürmüz Boğazı’ndan geçen petrole ABD’nin ihtiyacı olmadığını vurgulayan Trump, bu geçidi koruma sorumluluğunun petrol alan ülkelere ait olduğunu söyledi. Ayrıca, ABD’nin Rusya ve Suudi Arabistan’ın toplamından daha fazla petrole sahip olduğunu ve Ortadoğu’daki petrole ihtiyacı kalmadığını savundu. Trump, NATO ülkelerinin Hürmüz Boğazını “kolayca” kontrol altına alabileceğini iddia ederek, “Bunu daha önce yapmalıydınız. Boğaza gidin ve orayı alın, kendiniz için kullanın” şeklinde konuştu.
Bu gelişmeler, Ortadoğu’daki gerginliğin artmasıyla birlikte petrol fiyatları üzerinde yukarı yönlü baskı oluşturmaya devam ediyor. Kaynak: Habertürk
SAVUNMA SANAYİ
03 Nisan 2026EKONOMİ
03 Nisan 2026SAVUNMA SANAYİ
03 Nisan 2026GÜNDEM
03 Nisan 2026SAVUNMA SANAYİ
03 Nisan 2026GÜNDEM
03 Nisan 2026
1
Togg Bayilik Sistemine Geçiyor: İlk Etapta Beş İl Hedefte
4670 kez okundu
2
Ekonomist Eryılmaz’dan Kritik Piyasa Değerlendirmesi: Borsa İstanbul’da Baskı Sürüyor, Altın ve Gümüşte Dalgalanma Uyarısı
4067 kez okundu
3
Turizm Sektöründe 138 Milyon Lira Ceza
3248 kez okundu
4
BRICS+ Moda Zirvesi: Türk Modasının Küresel Etkisinin Artırılması
2714 kez okundu
5
Merkez Bankası Faiz Kararını Açıkladı: Politika Faizi İndirildi
2697 kez okundu