DOLAR 44,5572 0.2%
EURO 51,6412 -0.11%
ALTIN 6.698,290,20
BITCOIN 2973763-1.06734%
Mersin
17°

HAFİF YAĞMUR

SABAHA KALAN SÜRE

Bakan Tekin’den Adnan Menderes Müzesi’nde Öğrencilere ‘Demokrasi ve İnsan’ Dersi
16 okunma

Bakan Tekin’den Adnan Menderes Müzesi’nde Öğrencilere ‘Demokrasi ve İnsan’ Dersi

ABONE OL
3 Nisan 2026 02:23
Bakan Tekin’den Adnan Menderes Müzesi’nde Öğrencilere ‘Demokrasi ve İnsan’ Dersi
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin, Adnan Menderes Müzesi’ni ziyaret ederek lise öğrencilerine ‘Demokrasi ve İnsan’ konulu bir ders verdi. Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi mezunu olan ve yüksek lisansını Türk demokrasi tarihi üzerine yapan Bakan Tekin, öğrencilere Türkiye’nin demokrasi serüvenini anlattı.

Bakan Tekin, demokrasilerde yasama, yürütme ve yargı olmak üzere üç temel erkin bulunduğunu belirterek, yasama faaliyetinin Türkiye Büyük Millet Meclisi tarafından yürütüldüğünü ifade etti. Demokrasinin en temel unsurunun özgür ve demokratik seçimler olduğunu vurgulayan Tekin, Osmanlı döneminde demokrasi tartışmalarının 1860’lı yıllarda başladığını ve 1876’da Kanun-ı Esasi ile 1877’de ilk Osmanlı Parlamentosunun kurulduğunu hatırlattı.

Türkiye’de demokrasi sürecinin Kurtuluş Savaşı ile birlikte yeniden şekillendiğini söyleyen Tekin, 23 Nisan 1920’nin önemine dikkat çekti. Nisan ayının milli egemenlik ve demokrasi açısından kritik bir tarih olduğunu belirten Tekin, “23 Nisan’ı biz, milli egemenliğin, Türkiye’de demokrasinin, yeniden konsolide edildiği bir tarih olarak kabul ediyoruz.” dedi.

23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı kapsamında bu ay boyunca okul öncesi, ilkokul ve ortaokul öğrencilerine yönelik “Maarifin Kalbinde Çocuk” temalı etkinlikler düzenleneceğini de duyurdu. Çok partili hayata geçiş sürecine de değinen Tekin, Adnan Menderes ve Celal Bayar’ın Demokrat Partiyi kurduğunu anlattı. 1946 seçimlerinin “açık oy, gizli sayım” yöntemiyle yapıldığını, 1950 seçimlerinde ise “gizli oy, açık sayım” ilkesinin benimsendiğini ve Demokrat Partinin iktidara geldiğini hatırlattı.

27 Mayıs 1960 darbesinin milli iradeye karşı gerçekleştirildiğini belirten Tekin, konuşmasını şu sözlerle tamamladı: “Bizim sizlerden istediğimiz şey, bayrağımızın altında yaşamaktan dolayı mutlu olan herkesin iradesine hep beraber sahip çıkacağız. Hepimiz birlik olacağız. Hangi siyasi partiye oy verirse versin, hangi siyasi düşünceye mensup olursa olsun, nihayetinde bu ülkenin geleceği ile ilgili, bu ülkenin birliği, beraberliği ve daha güçlü olması ile ilgili hayalleri varsa biz, hep beraber onu destekleyeceğiz.”

Bakan Tekin’e Aydın Valisi Yakup Canbolat ve AK Parti İl Başkanı Mehmet Erdem eşlik etti. Programa Aydın Sosyal Bilimler Lisesi, Aydın Lisesi, Aydın Fen Lisesi ve Adnan Menderes Anadolu İmam Hatip Lisesi öğrencileri katılırken, Yüksel Yalova Güzel Sanatlar Lisesi öğrencileri müzik dinletisi sundu. Öğretmen Emine Fida Rüzgar da etkinlikte yer aldı.

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP
300x250r
300x250r