DOLAR 44,5947 0.02%
EURO 51,5174 0.09%
ALTIN 6.726,670,35
BITCOIN 31046604.09611%
Mersin
17°

HAFİF YAĞMUR

SABAHA KALAN SÜRE

Türkiye’nin Afrika’daki Sağlık Hamlesi: Bölgesel Güç ve İnsani Yardımın Buluştuğu Nokta
8 okunma

Türkiye’nin Afrika’daki Sağlık Hamlesi: Bölgesel Güç ve İnsani Yardımın Buluştuğu Nokta

ABONE OL
6 Nisan 2026 12:45
Türkiye’nin Afrika’daki Sağlık Hamlesi: Bölgesel Güç ve İnsani Yardımın Buluştuğu Nokta
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Türkiye, Afrika’daki sağlık yatırımlarıyla dikkat çekiyor. İnsani yardım odaklı başlayan bu süreç, bugün stratejik ortaklık boyutuna ulaşarak bölgesel sağlık hizmetlerinde etkisini artırıyor. Bu dönüşümün en somut örneklerinden biri, Somali’nin başkenti Mogadişu’da faaliyet gösteren Recep Tayyip Erdoğan Eğitim ve Araştırma Hastanesi.

Hastane, yalnızca Somali vatandaşlarına değil, çevre ülkelerden gelen hastalara da hizmet sunarak bölgesel bir sağlık merkezi olarak öne çıkıyor. İleri tıbbi altyapısı, uzman kadrosu ve eğitim faaliyetleriyle dikkat çeken hastane, Somali’de sağlık sisteminin gelişimine önemli katkılar sağlıyor. Aynı zamanda Türkiye ile Somali arasındaki işbirliğinin stratejik boyutunu güçlendiriyor. Dünya Sağlık Günü dolayısıyla açıklama yapan Hastane Yönetici Yardımcısı Mohamed Hussein Ashraf, hastanenin önemine vurgu yaptı.

Ashraf, hastanenin aynı zamanda bir eğitim ve araştırma kurumu olduğunu belirterek, “Somali’de daha önce bulunmayan sağlık hizmetleri, Recep Tayyip Erdoğan Eğitim ve Araştırma Hastanesi ile ülkeye kazandırıldı.” dedi. Hastanede binlerce Somalili doktorun yetiştiğini ve bu doktorların bir kısmının halen hastanede görev yaptığını ifade etti. Günde yaklaşık 1600 hastaya hizmet verdiklerini aktaran Ashraf, 377 yatak kapasitesiyle Somali şartlarında büyük bir hizmet sunduklarını belirtti. Hastanenin sadece Somali halkına değil, tüm bölge ülkelerine hitap ettiğini ve bu yönüyle paha biçilmez bir değer taşıdığını vurguladı.

Ashraf, hastanenin mevcut hizmetlerinin ötesinde, ülke genelinde sağlık altyapısının geliştirilmesine de katkı sağladığını belirtti. Önümüzdeki 5 yıl içinde Somali devleti ile birlikte 6-7 büyük hastanenin belirlenmesi ve geliştirilmesi konusunda, Recep Tayyip Erdoğan Eğitim ve Araştırma Hastanesi modelini temel alarak çalışmalar yürüttüklerini söyledi. Ashraf, diğer ülkelerin de Türkiye’nin Somali’de uyguladığı model gibi işbirlikleri geliştirmesi gerektiğini ve bu yaklaşımın bölgesel kalkınmaya katkı sağlayacağını ifade etti.

Hastanede ayrıca önemli bir başarıya imza atıldı. Üroloji Bölümü Başkanı Dr. Khalid Ali Mohamed ve Dr. Mohamed Mohamud Yusuf liderliğindeki ekip, Somali’de ilk kez parsiyel nefrektomi ameliyatını başarıyla gerçekleştirdi. Bu ameliyat, böbrek tümörlerinde organ koruyucu bir yöntem olup, hastanın böbreğinin tamamının alınması yerine yalnızca tümörlü kısmın çıkarılmasını sağlıyor.

Kaynak: TRT Haber

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP
300x250r
300x250r