Türkiye, yurt dışındaki ilk derin deniz arama sondajını gerçekleştirmek üzere Somali’de önemli bir adım atıyor. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar’ın katılımıyla, Çağrı Bey sondaj gemisi Cuma günü Somali’nin başkenti Mogadişu’da törenle karşılanacak. Bu tarihi an, Türkiye ile Somali arasındaki enerji işbirliğinin doruk noktası olarak değerlendiriliyor.
Bakanlıktan yapılan açıklamaya göre, Türkiye son dönemde hem yurt içinde hem de yurt dışında enerji arama ve üretim operasyonlarına hız verdi. Somali’deki çalışmalar, Oruç Reis Sismik Araştırma Gemisi’nin 234 gün boyunca bölgede yaptığı detaylı araştırmalarla şekillendi. Oruç Reis, 5 Ekim 2024’te Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından İstanbul Boğazı’ndan uğurlanmış ve Somali’deki üç ayrı deniz bloğunda 4 bin 464 kilometrekarelik alanda veri toplamıştı. Toplanan verilerin analizleri sonucunda sondaj yapılacak lokasyon belirlendi.
Derin deniz sondaj gemisi Çağrı Bey, 15 Şubat’ta Somali’ye doğru yola çıktı ve 53 günlük bir seyir süresinin ardından Cuma günü Mogadişu Limanı’na ulaşması planlanıyor. Mogadişu’da düzenlenecek törene Bakan Bayraktar’ın yanı sıra Somali Cumhurbaşkanı Hasan Şeyh Mahmud, Petrol ve Maden Kaynakları Bakanı Dahir Shire Mohamed ile Liman ve Deniz Ulaştırma Bakanı Abdulkadir Mohamed Nur da katılacak.
Çağrı Bey, sondaj çalışmalarına Mogadişu’ya 372 kilometre uzaklıktaki, ‘Curad’ adı verilen kuyuda başlayacak. ‘Curad’, Somali’de ailede doğan ilk bebek anlamına geliyor. 3 bin 495 metre su derinliğinde ve deniz tabanından itibaren 4 bin 5 metre kazı yapılacak olan bu kuyu, toplamda 7 bin 500 metre derinliğe ulaşacak. Bu derinlik, onu dünyanın en derin ikinci deniz kuyusu yapma hedefi taşıyor.
Çağrı Bey’in sondaj çalışmaları 288 gün sürecek ve enerji filosundan Altan, Korkut, Sancar destek gemileri de ona eşlik edecek. Toplamda 500 saha personelinin dönüşümlü olarak görev yapacağı projede, güvenliğin sağlanması için TCG Sancaktar, TCG Gökova ve TCG Bafra’dan oluşan donanma unsurları da destek verecek. Bakan Bayraktar, Türkiye ve Somali arasındaki ilişkilerin enerji alanındaki bu stratejik işbirliğiyle daha da güçleneceğini belirtti.
SAVUNMA SANAYİ
08 Nisan 2026EKONOMİ
08 Nisan 2026SAVUNMA SANAYİ
08 Nisan 2026GÜNDEM
08 Nisan 2026SAVUNMA SANAYİ
08 Nisan 2026GÜNDEM
08 Nisan 2026
1
Togg Bayilik Sistemine Geçiyor: İlk Etapta Beş İl Hedefte
4783 kez okundu
2
Ekonomist Eryılmaz’dan Kritik Piyasa Değerlendirmesi: Borsa İstanbul’da Baskı Sürüyor, Altın ve Gümüşte Dalgalanma Uyarısı
4183 kez okundu
3
Turizm Sektöründe 138 Milyon Lira Ceza
3365 kez okundu
4
BRICS+ Moda Zirvesi: Türk Modasının Küresel Etkisinin Artırılması
2829 kez okundu
5
Merkez Bankası Faiz Kararını Açıkladı: Politika Faizi İndirildi
2809 kez okundu