TeknolojiŞİRKET AÇIKLAMASI

IBM, Illinois'teki ilk kuantum bilgisayarını açtı

ŞİRKET AÇIKLAMASI Bu haber, IBM şirketinin resmî açıklamasına dayanıyor; Ticaret Haber tarafından kaynağı gösterilerek yazıldı. Şirket beyanları bağımsız olarak doğrulanmamış olabilir.
IBM'in açıklamasına göre IBM Quantum System Two, Chicago Üniversitesi'nin ev sahipliğinde Hyde Park Labs'te çalışmaya başladı.
Bir üniversite laboratuvarında bakır ve altın renkli katmanlardan oluşan, kablolarla donatılmış açık bir seyreltme soğutucusu düzeneği

Bir üniversite laboratuvarında bakır ve altın renkli katmanlardan oluşan, kablolarla donatılmış açık bir seyreltme soğutucusu düzeneği — Temsili görsel · UCL Mathematical & Physical Sciences from London, UK · CC BY 2.0 · Wikimedia Commons (lisans)

Paylaş:

IBM'in 6 Kasım 2026 tarihli açıklamasına göre şirket, Chicago Üniversitesi, Illinois eyaleti ve Illinois Quantum and Microelectronics Park (IQMP) ile birlikte Chicago'da bir IBM Quantum System Two sistemini tanıttı. Şirket, sistemin Illinois'teki ilk kuantum bilgisayarı ve kullanıma sunduğu en gelişmiş sistem olduğunu belirtti. Bilgisayar, IBM'in bugüne kadar ürettiği en güçlü kuantum çipi olarak tanımlanan IBM Quantum Nighthawk ile çalışıyor.

Sistem başlangıçta Chicago Üniversitesi'nin ev sahipliğinde Hyde Park Labs'te bulunuyor. Açıklamaya göre bilgisayar daha sonra, kuantum teknolojisi ve mikroelektronik alanında yenilik geliştirmek amacıyla Chicago'da inşa edilen IQMP yerleşkesine taşınacak. Sistem, IQMP bünyesindeki Ulusal Kuantum Algoritma Merkezi'nin (NQAC) ana sistemi olacak. Merkez 2024'te Illinois Valisi JB Pritzker tarafından kurulmuştu; IBM merkezin önde gelen üyeleri arasında yer alıyor.

IBM Yönetim Kurulu Başkanı ve CEO'su Arvind Krishna, sistemle ilgili “Bugün Illinois eyaletindeki ve ötesindeki kuruluşlara bilimsel açıdan yararlı sonuçlar sunabiliyor” dedi.

Şirketin açıklamasına göre NQAC'nin Grand Challenge programında Deloitte ve AbbVie, IBM ve Northwestern Üniversitesi ile birlikte ilaç keşfi araştırmaları için kuantum moleküler simülasyon yaklaşımları geliştiriyor. EPRI ile Illinois Urbana-Champaign Üniversitesi ise kuantum optimizasyon algoritmalarının elektrik şebekelerini nasıl daha verimli hale getirebileceğini inceliyor. Fermilab gibi ulusal laboratuvarlar da yüksek enerji fiziği araştırmalarını hızlandırmak için IBM ile çalışıyor.

IBM bu yılın başında City Colleges of Chicago ile ortaklık içinde IQMP'de FutureNow Chicago merkezini kuracağını ve bölgeye yapay zekâ, siber güvenlik, veri bilimi ve kuantum hesaplama gibi alanlarda 750 iş getireceğini duyurmuştu. Şirket, yeni bilgisayarın Illinois'in bugünkü ve gelecekteki kuantum işgücünün gelişimine katkı sağlayacağını belirtti.

IBM kendisini 175'ten fazla ülkede müşterilerine hizmet veren bir hibrit bulut, yapay zekâ ve iş hizmetleri sağlayıcısı olarak tanımlıyor. Şirket, yeni sistemin yararlı kuantum hesaplamayı dünyaya taşıma hedefini ilerlettiğini ve Illinois'i kuantum yeniliğinde küresel bir merkez haline getirme taahhüdünü genişlettiğini açıkladı.

Kaynak: IBM basın bülteni (6 Kasım 2026) — newsroom.ibm.com

Google'da tercih edilen kaynağınız yapın

Bu haber sizce?

Kalıcı adres: https://ticarethaber.com/2026/11/06/teknoloji/ibm-illinois-teki-ilk-kuantum-bilgisayarini-acti.html


İlgili Haberler

Haftalık Bülten

Bülten e-postası henüz başlamadı; kayıt açıldığında bu kutuda olacak. O zamana kadar haberleri RSS ile, uygulamadan ya da aşağıdaki tarayıcı bildirimiyle takip edebilirsiniz.