Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın iki ziyareti arasındaki 22 yıllık süreçte Türk savunma sanayii, Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanlığı koordinasyonunda önemli bir evrim geçirdi. “Montajcı” ve “lisanslı kullanıcı/üretici” kimliğinden, “tasarımcı” ve “teknoloji ihraç eden” bir aktöre dönüşen savunma sanayii, yerli ve milli projelerde büyük başarılara imza attı.
Erdoğan’ın Başbakanlık döneminde 2004 yılında HAVELSAN’ı ziyareti, Türk savunma sanayii için bir dönüm noktası oldu. O dönemde, İspanyol CASA ve Endonezyalı IPTN firmalarının ortaklığıyla geliştirilen CN-235 nakliye uçağının tam uçuş simülatörünü deneyimleyen Erdoğan, bu ziyaretini Savunma Sanayii İcra Komitesi (SSİK) kararlarıyla eş zamanlı gerçekleştirdi. SSİK’in “hazır alım” yerine “yerli ve milli üretim” modeline geçiş kararı, bugün hayata geçen birçok projenin temelini oluşturdu.
22 yıl sonraki ziyarette ise manzara tamamen değişti. Milli platform SANCAR SİDA (Silahlı İnsansız Deniz Aracı) hizmete alınırken, Milli Muharip Uçak KAAN başta olmak üzere birçok projeye katkı sağlayacak tesislerin açılış ve temel atma törenleri gerçekleştirildi. Erdoğan, Jet Eğitim Uçağı HÜRJET ve Genel Maksat Helikopteri GÖKBEY gibi milli hava platformlarının simülatörlerinin üretildiği hangarı ziyaret ederek projeler hakkında bilgi aldı. HAVELSAN’ın, güvenlik güçlerinin envanterine giren ve girmeye hazırlanan birçok milli platform için simülatörler geliştirmesi, Türk savunma sanayiinin geldiği noktayı gözler önüne serdi.
Ziyaret anısına Erdoğan’a sunulan özel hediye, 2004 yılındaki simülatör deneyimini resmeden bir maket oldu. Bu hediye, 22 yılda kat edilen teknolojik yolculuğun, hava, kara ve deniz platformlarındaki başarısını simgeliyordu. Cumhurbaşkanı Erdoğan da konuşmasında, “Bundan 22 sene önce HAVELSAN’a geldiğimde yabancı hava platformlarının simülatörlerini tecrübe ettiğimiz, dışa bağımlılığın sınırlarını her alanda hissettiğimiz o eski günleri çok iyi hatırlıyorum. Bugün ise yerli ve milli platformlarımızı kendimiz simüle edebiliyor, kritik süreçleri kendi yazılımımızla, kendi mühendisliğimizle yönetebiliyoruz.” ifadeleriyle bu dönüşümü vurguladı.
Bu gelişmeler, Türk savunma sanayiinin artık sadece montaj yapan bir yapıdan çıkıp, kendi teknolojisini üreten ve ihraç eden bir konuma geldiğini gösteriyor. Kaynak: TRT Haber
SAVUNMA SANAYİ
12 Nisan 2026EKONOMİ
12 Nisan 2026SAVUNMA SANAYİ
12 Nisan 2026GÜNDEM
12 Nisan 2026SAVUNMA SANAYİ
12 Nisan 2026GÜNDEM
12 Nisan 2026
1
Donald Trump’tan Küresel Ticarete Yeni Darbe: Tarifeler %15’e Yükseldi
117 kez okundu
2
Türkiye’den Kakao İhracatında Rekor: 5 Yılda %114,7 Artış
116 kez okundu
3
Altın Fiyatları Denge Arayışında: Rekor Sonrası Dalgalanma ve Gelecek Beklentileri
101 kez okundu
4
Türkiye Otomotiv Pazarı Rekor Kırıyor: Yatırımlar Artarak Devam Edecek
100 kez okundu
5
Sağlık Bakanı Memişoğlu’ndan Cumhurbaşkanı Erdoğan’a Tıp Bayramı’nda ‘El-Kanun fi’t-Tıbb’ Hediyesi
95 kez okundu