ABD’de son iki hafta içinde aynı bölgede yaşanan iki lazer olayı, hava güvenliği konusundaki endişeleri artırdı. İlk olayda, Sınır Devriyesi (CBP) tarafından Fort Bliss yakınlarında ateşlenen lazerin bir hedefi vurmadığı ancak El Paso Havalimanı’ndaki tüm hava trafiğinin durdurulmasına neden olduğu belirtildi. İkinci olayda ise hava sahası kısıtlamasının daha dar tutulduğu ve ticari uçuşların etkilenmediği ifade edildi.
Olayların ardından Temsilciler Meclisi Ulaştırma ve Altyapı Komitesi’ndeki üst düzey Demokrat üyeler, yaşanan gelişmeler karşısında “şaşkına döndüklerini” ifade etti. Milletvekilleri, Pentagon, Federal Havacılık İdaresi (FAA) ve İç Güvenlik Bakanlığı arasındaki koordinasyonu artırmayı hedefleyen iki partili yasa tasarısının Trump yönetimi tarafından “görmezden gelindiğini” belirterek, “Şu an bu beceriksizliğin sonuçlarını izliyoruz” değerlendirmesinde bulundu.
Savunma ve Ulaştırma bakanlıkları, konuyla ilgili soruları FAA’ya yönlendirirken, FAA hava sahası kapatma kararını genişlettiğini doğrulamakla yetindi. Öte yandan, El Paso’da uçuşların iptal edilmesine yol açan ilk olayla ilgili çarpıcı bir detay ortaya çıktı. Kaynaklar, CBP yetkililerinin ordu tarafından sağlanan anti-dron lazerini, daha sonra “parti balonu” olduğu anlaşılan nesneleri düşürmek için kullandığını bildirdi. FAA ile koordinasyon kurulmadan gerçekleştirilen bu operasyon, hükümet kurumları arasındaki iletişim kopukluğunu bir kez daha gözler önüne serdi.
Ulaştırma Bakanı Sean Duffy, El Paso’daki hava sahasını kapatmanın bir hata olmadığını savunurken, kongre üyelerini bu hafta içinde konuyla ilgili bilgilendireceğini açıkladı. Lazerin neden ateşlendiği henüz netlik kazanmazken, yetkililer olayın sebeplerini araştırmaya devam ediyor. Bu tür olayların tekrarlanması, hava güvenliği ve hükümet kurumları arasındaki koordinasyonun yeniden gözden geçirilmesini zorunlu kılabilir. Olayların ardındaki gerçekler ve alınacak önlemler, kamuoyunun merakla beklediği konular arasında yer alıyor.
SAVUNMA SANAYİ
17 Nisan 2026EKONOMİ
17 Nisan 2026SAVUNMA SANAYİ
17 Nisan 2026GÜNDEM
17 Nisan 2026SAVUNMA SANAYİ
17 Nisan 2026GÜNDEM
17 Nisan 2026
1
Türkiye’den Kakao İhracatında Rekor: 5 Yılda %114,7 Artış
131 kez okundu
2
Donald Trump’tan Küresel Ticarete Yeni Darbe: Tarifeler %15’e Yükseldi
125 kez okundu
3
Türkiye Otomotiv Pazarı Rekor Kırıyor: Yatırımlar Artarak Devam Edecek
108 kez okundu
4
Altın Fiyatları Denge Arayışında: Rekor Sonrası Dalgalanma ve Gelecek Beklentileri
106 kez okundu
5
Sağlık Bakanı Memişoğlu’ndan Cumhurbaşkanı Erdoğan’a Tıp Bayramı’nda ‘El-Kanun fi’t-Tıbb’ Hediyesi
101 kez okundu