DOLAR 44,0016 0.08%
EURO 51,2917 0.11%
ALTIN 7.307,750,70
BITCOIN 32076202.76812%
Mersin
15°

AÇIK

SABAHA KALAN SÜRE

TİHEK’ten Diyarbakır’da Engelli Haklarına Koruması: Özel Halk Otobüslerine Ceza Yağmuru
7 okunma

TİHEK’ten Diyarbakır’da Engelli Haklarına Koruması: Özel Halk Otobüslerine Ceza Yağmuru

ABONE OL
5 Mart 2026 12:30
TİHEK’ten Diyarbakır’da Engelli Haklarına Koruması: Özel Halk Otobüslerine Ceza Yağmuru
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Diyarbakır’da Engelli Bireylerin Toplu Taşıma Hakları İhlal Edildi

Türkiye İnsan Hakları ve Eşitlik Kurumu (TİHEK), Diyarbakır’da engelli bireylerin toplu taşıma araçlarından ücretsiz yararlanma haklarının ihlal edildiği yönündeki iddialar üzerine başlattığı incelemeyi tamamladı. İnceleme sonucunda, iki özel halk otobüsü kooperatifinin ayrımcılık yasağını ihlal ettiğine hükmedildi ve her birine 256 bin 357 lira idari para cezası uygulandı. Karar, yerel basına yansıyan haberler ve sosyal medyada paylaşılan görüntüler üzerine alındı.

Olayın Gelişimi

İddialara göre, engelli bireyler, özel halk otobüsü şoförleri tarafından otobüslere alınmamış veya ücret talep edilerek hakları engellenmişti. TİHEK’in incelemesi kapsamında Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanlığı ve ilgili kooperatiflerin görüşleri alındı. Belediye, özel halk otobüsü işletmecilerinin 11 Haziran 2024’te 65 yaş üstü ve engelli vatandaşları süresiz olarak araçlara almama kararı aldığını bildirdi. Belediye, CİMER ve diğer mercilere yapılan şikayetler üzerine işletmecilere cezai işlem uygulandığını belirtti. Belediye ayrıca, ücretsiz seyahat kapsamında Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı ile Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından araç başına gelir desteği sağlandığını, ancak kendilerinin ek bir ödeme yapmadığını ifade etti.

Kooperatiflerin Savunmaları

S.S. Öz Diyarbakır Özel Halk Otobüsleri Şehiriçi Karayolu Yolcu Taşıma Kooperatifi, 6701 sayılı Kanun’un ihlal edilmediğini savunurken, S.S. 53 No.lu Diyarbakır Büyükşehir Özel Halk Otobüsleri Motorlu Taşıyıcılar Kooperatifi ise ücretsiz toplu taşıma yükünün ekonomik zorluklar yaşayan esnafa bırakılmasının adil olmadığını savundu. Kooperatif, belediyenin mali destek sağlamadığını ve hizmetlerin mevzuata uygun olarak sürdürüldüğünü öne sürdü.

TİHEK Kararı ve Gerekçesi

TİHEK, incelemeleri sonucunda Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanlığı’nın ayrımcılık yapmadığına karar verirken, iki kooperatifin ayrımcılık yasağını ihlal ettiğine hükmetti. Kararda, Anayasa’nın 10’uncu maddesinde düzenlenen eşitlik ilkesi vurgulanarak, hak ve özgürlüklerden yararlanırken nesnel ve haklı bir neden olmaksızın farklı muamelede bulunmanın yasaklandığı belirtildi. Gerekçede, sosyal medyada ve yerel basında yer alan videolarda, şoförlerin ücretsiz ulaşım hakkı olan vatandaşları otobüslere almadığı veya indirmek istediği, haklarını kullanmalarına engel olduğu tespit edildi. TİHEK, özel işletmelerin engellilerin topluma tam ve bağımsız katılımı yönündeki sorumluluklarını yerine getirmediğini ve ilgili mevzuatta özel işletmelerin engelliler için belediyeden maddi destek alma zorunluluğu bulunmadığını da belirtti.

Kaynak: TRT Haber

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP
300x250r
300x250r