Türkiye, son dönemde yaşanan çatışmaların ardından diplomasi trafiğini yoğunlaştırarak, bölgesel ve küresel istikrar için önemli adımlar atmaya hazırlanıyor. Bu kapsamda, Türk Devletleri Teşkilatı (TDT) Dışişleri Bakanları Konseyi Gayriresmi Toplantısı bugün İstanbul’da gerçekleştirilecek. Toplantı, Türkiye ve dönem başkanı Azerbaycan’ın yanı sıra, üye ülkeler Kazakistan, Kırgızistan ve Özbekistan’ı bir araya getirecek. Toplantıda, küresel ve bölgesel gelişmelerin değerlendirilmesi, atılacak adımların belirlenmesi ve iş birliğinin güçlendirilmesi hedefleniyor.
Dışişleri Bakanlığı kaynaklarından edinilen bilgilere göre, toplantıda özellikle küresel ölçekte yaşanan gelişmelerin ele alınması bekleniyor. Dışişleri Bakanı Hakan Fidan’ın, toplantıda Türk Devletleri Teşkilatı üyesi ülkeler arasındaki iş birliğinin genişletilmesine duyulan ihtiyacı vurgulayacağı belirtiliyor. Ayrıca, ABD ve İsrail ile İran arasındaki çatışmalarda üçüncü ülkelerin hedef alınmasına son verilmesi gerektiği yönünde bir çağrı yapılması bekleniyor. Fidan’ın, diplomasiye alan açılması konusunda teşkilat üyesi ülkelerin ortak duruş sergilemesinin önemine dikkat çekeceği ifade ediliyor.
Toplantının önemli gündem maddelerinden biri de Kıbrıs meselesi olacak. Dışişleri Bakanı Fidan’ın, Kıbrıslı Türklerin ve Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin (KKTC) maruz kaldığı insanlık dışı tecridin sona erdirilmesi gerektiğine vurgu yapması bekleniyor. Bu bağlamda, Türk Devletleri Teşkilatı üyelerinin, KKTC ile siyasi, ekonomik ve kültürel ilişkilerini geliştirmesinin öneminin altı çizilecek.
Toplantı kapsamında, Dışişleri Bakanı Hakan Fidan’ın mevkidaşları ile ikili görüşmeler gerçekleştirmesi de öngörülüyor. Görüşmelerin ardından Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın, konuk heyet başkanlarını kabul etmesi bekleniyor. Bu kabul, Türkiye’nin bölgesel ve uluslararası platformlarda yürüttüğü diplomasi çalışmalarına verilen önemi bir kez daha gözler önüne serecek.
Bu toplantı, Türkiye’nin bölgesel istikrar ve iş birliği çabalarına önemli bir katkı sağlaması bekleniyor. Türk Devletleri Teşkilatı üyelerinin ortak hareket etme iradesi, küresel ve bölgesel sorunların çözümüne yönelik önemli bir adım olarak değerlendiriliyor.
SAVUNMA SANAYİ
07 Mart 2026EKONOMİ
07 Mart 2026SAVUNMA SANAYİ
07 Mart 2026GÜNDEM
07 Mart 2026SAVUNMA SANAYİ
07 Mart 2026GÜNDEM
07 Mart 2026
1
Altın Fiyatları Denge Arayışında: Rekor Sonrası Dalgalanma ve Gelecek Beklentileri
61 kez okundu
2
Türkiye Otomotiv Pazarı Rekor Kırıyor: Yatırımlar Artarak Devam Edecek
59 kez okundu
3
İsrail, Ramazan’da Filistinlilerin Kudüs’e Girişini İzinlerine Rağmen Engelledi
57 kez okundu
4
ABD’den İran’a Nükleer Silah Uyarısı: Diplomasi Öncelikli, Diğer Seçenekler Masada
55 kez okundu
5
Galatasaray, Juventus’a Konuk Oldu: Şampiyonlar Ligi Son 16 Play-Off Turu Rövanşı Heyecanı
55 kez okundu