DOLAR 44,0567 0.03%
EURO 51,3526 0.08%
ALTIN 7.332,010,78
BITCOIN 0%
Mersin
18°

AÇIK

SABAHA KALAN SÜRE

TÜİK Verileri: Sanayi Üretimi Ocak Ayında Geriledi, İmalat Sanayiinde Düşüş Sürüyor
8 okunma

TÜİK Verileri: Sanayi Üretimi Ocak Ayında Geriledi, İmalat Sanayiinde Düşüş Sürüyor

ABONE OL
10 Mart 2026 10:50
TÜİK Verileri: Sanayi Üretimi Ocak Ayında Geriledi, İmalat Sanayiinde Düşüş Sürüyor
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), Ocak 2024’e ilişkin sanayi üretim endeksi verilerini açıkladı. Veriler, sanayi üretiminde genel bir düşüş eğilimi olduğunu gösteriyor. Takvim etkisinden arındırılmış sanayi üretimi, geçen yılın aynı ayına göre %1,8 oranında azalış kaydetti. Bu düşüş, sanayi sektörünün farklı alanlarında farklı etkiler yarattı.

Sanayinin alt sektörleri incelendiğinde, madencilik ve taş ocakçılığı sektörü endeksi %2,8, imalat sanayi sektörü endeksi ise %2,5 geriledi. Bu durum, özellikle imalat sanayiindeki daralmanın devam ettiğini gösteriyor. Öte yandan, elektrik, gaz, buhar ve iklimlendirme üretimi ve dağıtımı sektörü endeksi ise %5,6’lık bir artış gösterdi. Bu artış, enerji talebinin mevsimsel veya diğer faktörlerle yükselmesiyle açıklanabilir.

Arındırılmamış sanayi üretim endeksinde de yıllık bazda %2,6’lık bir azalış gözlemlendi. Bu veri, genel üretim miktarında bir düşüş olduğunu teyit ediyor. Mevsim ve takvim etkisinden arındırılmış sanayi üretimi ise bir önceki aya göre %2,8 geriledi. Bu da aylık bazda da bir daralma yaşandığını ortaya koyuyor.

Ocak ayındaki aylık değişimler incelendiğinde, madencilik ve taş ocakçılığı sektörü endeksi %2,1, elektrik, gaz, buhar ve iklimlendirme üretimi ve dağıtımı sektörü endeksi %1,8 artarken, imalat sanayi sektörü endeksi %3,4 azaldı. Bu veriler, imalat sanayiinin toparlanma çabalarına rağmen zorlu bir süreçten geçtiğini gösteriyor.

TÜİK ayrıca, bazı aylara ait verilerde revizyona gittiğini de duyurdu. Bu durum, verilerin daha sağlıklı ve güncel bir resim sunmasını sağlayacak. Bu arada, İzmir’de yaşanan ve ulusal basına yansıyan bir olayda, arsa anlaşmazlığı nedeniyle Almanya’dan gelen bir kişi, ablasını öldürüp eniştesini ağır yaraladı. Zanlı, polis ekiplerine teslim oldu. Olaydan sağ kurtulan enişte ve kızı, 8 Mart Dünya Kadınlar Günü’nde katil zanlısının en ağır cezayı alması için adalet çağrısında bulundu.

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP
300x250r
300x250r