CHP Genel Başkanı Özgür Özel, Sosyalist Enternasyonal Prezidyum Toplantısı’na çevrim içi katılarak önemli açıklamalarda bulundu. İspanya Başbakanı ve Sosyalist Enternasyonal Başkanı Pedro Sanchez’in başkanlığında gerçekleşen toplantıda Özel’e, Genel Başkan Yardımcısı Namık Tan ile Dış Politika Koordinatörü İlhan Uzgel eşlik etti.
Özel, toplantıda yaptığı konuşmada, İkinci Dünya Savaşı sonrası oluşturulan normlara dayalı küresel sistemin zorlu bir dönemden geçtiğini vurguladı. Özellikle Avrupa’nın karşı karşıya olduğu ekonomik sorunlara, artan popülizm, radikalleşme, İslamofobi ve antisemitizm gibi siyasi gelişmelere dikkat çekti. Ayrıca, Ukrayna-Rusya savaşı, göç, siber tehditler ve ABD’nin güvenilir müttefik olma konumundan uzaklaşması gibi stratejik zorluklara da değindi.
Türkiye’nin bu süreçteki rolüne işaret eden Özel, “Türkiye sahip olduğu konumu, imkan ve kapasitesiyle Avrupa’nın güvenliğine de hem de bu güvenliğin ayrılmaz bir parçası olarak gördüğümüz demokrasi mücadelesine de katkı yapabilecek bir ülkedir” ifadelerini kullandı. Bu bağlamda, Türkiye’nin Avrupa’nın güvenliği ve demokrasi mücadelesine katkı sağlayabileceğini belirtti.
Özel, ABD eski Başkanı Donald Trump’ın politikalarını eleştirerek, Trump yönetiminin hukuk tanımaz tutumlarına dikkat çekti. Bir ülkenin devlet başkanının tutuklanması, müttefik ülkelerden toprak talepleri ve 72 bin kişinin öldüğü bir yere kurallar çiğnenerek kurul atanması gibi olayları örnek gösterdi. Bu bağlamda, Trump yönetiminin uluslararası hukuku hiçe saydığını savundu.
İran konusuna da değinen Özel, “İran konusunda tüm dünyanın ilerici ve demokrat kesimlerinin gurur kaynağı olacak bir duruş sergileyen değerli dostum Pedro’yu buradan bir kez daha tebrik etmek isterim” dedi. Türkiye’nin, İran’a yönelik uluslararası meşruiyeti bulunmayan saldırılara ve İran’ın komşularına yönelik saldırılarına karşı olduğunu belirtti. Ayrıca, İran rejiminin baskıcı ve otoriter yapısını eleştirirken, ABD ve İsrail’i de demokrasi havarisi olarak görülemeyeceğini ifade etti. Özel, demokrasi ve kural temelli bir düzenin barışın ve güvenliğin yolu olduğunu vurguladı.
Özgür Özel, Trump’ın barış sağlama iddiasının daha çok çatışma ve istikrarsızlık yarattığını belirterek, demokrasi ve kural temelli bir düzenin önemini vurguladı. Habertürk’teki habere göre Özel, demokrasi güçlenirse halkların, demagog otoriterlerin saldırgan politikalarından korunabileceğini belirtti.
SAVUNMA SANAYİ
13 Mart 2026EKONOMİ
13 Mart 2026SAVUNMA SANAYİ
13 Mart 2026GÜNDEM
13 Mart 2026SAVUNMA SANAYİ
13 Mart 2026GÜNDEM
13 Mart 2026
1
Türk Savunma Sanayii Şirketleri, Dünyanın En Büyükleri Arasında Yükselişte
3732 kez okundu
2
Anahat Holding ve Gain Medya’ya Operasyon: Gözaltılar ve Kayyum Ataması
1387 kez okundu
3
Ahmet Çakar Hakkında MASAK Raporu: Milyonlarca Liralık Şüpheli Para Akışı İddiası
1358 kez okundu
4
Cumhurbaşkanı Erdoğan’dan Türk Dünyası Vizyon Belgesi Açıklaması
1318 kez okundu
5
Konut Fiyatlarında 21 Ay Sonra Reel Artış Kaydedildi
1312 kez okundu