Birleşmiş Milletler Lübnan Geçici Görev Gücü (UNIFIL), İsrail’in Lübnan’ın güneyinde düzenlediği hava saldırılarının BM Güvenlik Konseyi’nin 1701 sayılı kararını ihlal ettiğini bildirdi. Açıklamada, saldırıların Kasım 2024’te sağlanan istikrara doğrudan tehdit oluşturduğu ve sivillerin barışçıl çözüme olan güvenini zedelediği vurgulandı.
UNIFIL, barış gücü askerlerinin her iki tarafa da destek vererek 1701 sayılı kararın uygulanmasını sağlamaya çalıştığını açıkladı. Deyr Kifa bölgesinde, Burc Kalaviyye yakınlarındaki iki barış gücü birliğinin saldırılar nedeniyle güvenli bölgelere çekilmek zorunda kaldığı belirtildi. Açıklamada, bu ihlallerin Lübnanlı askerlerin, UNIFIL personelinin ve sivillerin hayatını tehlikeye attığı ifade edildi. Bununla birlikte, Lübnan ordusu ile birlikte güneyde ve Mavi Hat boyunca günlük çalışmaların sürdüğü de belirtildi.
UNIFIL, İsrail ordusunu derhal ek saldırılara son vermeye ve Lübnan topraklarından tamamen çekilmeye çağırdı. Ayrıca, tüm taraflara 1701 sayılı kararın ve ateşkes anlayışının hükümlerine tam bağlı kalmaları konusunda uyarıda bulundu. Bu mekanizmaların anlaşmazlıkları çözmek ve tek taraflı şiddete başvurmayı önlemek için oluşturulduğu ve tarafların bundan azami ölçüde yararlanması gerektiği açıklandı. Doğrusu, gerilimin devam etmesinin, tarafların istikrarı yeniden tesis etme çabalarını tehdit ettiği de kaydedildi. İsrail savaş uçakları, dün akşam saatlerinde Lübnan’ın güneyindeki 5 ayrı beldeye hava saldırıları düzenlemişti.
Aslında, İsrail ile Lübnan arasında 27 Kasım 2024’te ateşkes anlaşması yapılmıştı. Fakat İsrail sıklıkla bu anlaşmayı ihlal ediyor. Lübnan’a yönelik kara saldırıları sırasında sınır hattındaki beldelere giren İsrail ordusu, ateşkes anlaşmasındaki geri çekilme maddesine rağmen 5 noktada varlığını sürdürüyor.
Önemli olan, 1701 sayılı kararın, İsrail’in Mavi Hat’ın gerisine çekilmesini ve bu hat ile Lübnan’daki Litani Nehri arasındaki bölgenin silahsızlandırılmasını öngörmesidir. Bu bölgede sadece Lübnan ordusu ve UNIFIL’e ait silah ve askeri araç-gerecin bulunması gerekiyor.
SAVUNMA SANAYİ
17 Temmuz 2026EKONOMİ
17 Temmuz 2026SAVUNMA SANAYİ
17 Temmuz 2026GÜNDEM
17 Temmuz 2026SAVUNMA SANAYİ
17 Temmuz 2026GÜNDEM
17 Temmuz 2026
1
Türk Savunma Sanayii Şirketleri, Dünyanın En Büyükleri Arasında Yükselişte
5235 kez okundu
2
Interpol ve Europol Tarafından Aranan Cinayet Şüphelisi Tunahan Çetkin Antalya’da Yakalandı
3883 kez okundu
3
Çölyak Hastalığı: Yaşam Boyu Glutensiz Diyet Mücadelesi ve Yanıltıcı Yaklaşımlara Dikkat
3644 kez okundu
4
Ankara Merkezli Ruhsuzlar Organize Suç Örgütü Operasyonu: 6 Tutuklama
3639 kez okundu
5
Interpol ve Europol Tarafından Aranan Cinayet Şüphelisi Tunahan Çetkin Antalya’da Yakalandı
3636 kez okundu