ABD eski Başkanı Donald Trump, başkanlık uçağında gazetecilere yaptığı açıklamalarla gündeme geldi. Trump, Tahran’ın donanma, hava savunma sistemleri ve hava kuvvetlerini kaybettiğini ileri sürerek, “İran’ı yerle bir ettik” ifadesini kullandı. Bu sert ifadelerin yanı sıra, İran’ın müzakere etme isteğine dikkat çeken Trump, “İran müzakere etmeyi çok istiyor ama bence henüz hazır değiller” şeklinde konuştu.
Trump’ın açıklamaları, İran ile yaşanan gerginliğin ve bölgedeki jeopolitik dengelerin önemli bir yansıması olarak değerlendiriliyor. Trump, İran’ın insansız hava aracı üretim tesislerini hedef aldıklarını da belirterek, ABD’nin İran’a yönelik askeri ve diplomatik stratejisine dair ipuçları verdi.
Hürmüz Boğazı’nın güvenliği konusuna da değinen Trump, bu kritik su yolunun açık tutulması gerektiğini vurguladı. Bu konuda çeşitli ülkelerle görüşmeler yaptıklarını belirten Trump, “7 ülkeyle görüşüyoruz” dedi. Bu açıklamalar, Hürmüz Boğazı’nın uluslararası ticaret ve enerji sevkiyatı açısından taşıdığı önemi bir kez daha gözler önüne serdi.
Trump, İngiliz Financial Times gazetesine yaptığı açıklamada ise Hürmüz Boğazı’nın açık tutulması konusunda Çin’in de yardım etmesi gerektiğini ifade etti. Bu çağrı, bölgedeki güvenlik ve istikrarın sağlanması için uluslararası işbirliğinin önemine işaret ediyor. Öte yandan, Trump, Çin Devlet Başkanı Şi Cinping ile ay sonunda yapılması planlanan zirvenin ertelenebileceğini de dile getirdi. Bu durum, ABD-Çin ilişkilerindeki belirsizliğin ve gerginliğin devam ettiğini gösteriyor.
Trump’ın açıklamaları, hem İran’la olan ilişkiler hem de küresel arenadaki güç dengeleri açısından önemli sonuçlar doğurabilir. Özellikle Hürmüz Boğazı’nın güvenliği ve Çin ile olan ilişkiler, önümüzdeki dönemde yakından takip edilmesi gereken konular arasında yer alıyor.
SAVUNMA SANAYİ
23 Haziran 2026EKONOMİ
23 Haziran 2026SAVUNMA SANAYİ
23 Haziran 2026GÜNDEM
23 Haziran 2026SAVUNMA SANAYİ
23 Haziran 2026GÜNDEM
23 Haziran 2026
1
Interpol ve Europol Tarafından Aranan Cinayet Şüphelisi Tunahan Çetkin Antalya’da Yakalandı
3574 kez okundu
2
Çölyak Hastalığı: Yaşam Boyu Glutensiz Diyet Mücadelesi ve Yanıltıcı Yaklaşımlara Dikkat
3429 kez okundu
3
Uluslararası Seviyede Aranan Cinayet Şüphelisi Antalya’da Yakalandı: Interpol Listesindeki Çetkin Gözaltında
3424 kez okundu
4
Bursa’da Tefecilik ve Yağma Operasyonunda 11 Tutuklama: Çiftçileri Hedef Alan Suç Örgütüne Darbe
3423 kez okundu
5
Interpol ve Europol Tarafından Aranan Cinayet Şüphelisi Tunahan Çetkin Antalya’da Yakalandı
3420 kez okundu