Hazine ve Maliye Bakanlığı’ndan edinilen bilgilere göre, Türkiye’nin uygun koşullu dış finansman temin çalışmaları hız kesmeden devam ediyor. Bu kapsamda, Vakıfbank aracılığıyla yürütülecek olan Dünya Bankası garantili İstihdam ve Büyüme İçin Finansmana Erişim Projesi’ne ilişkin anlaşmalar imzalandı. Proje, KOBİ’lere uygun maliyetli finansman sağlamayı ve yeni istihdam imkanları yaratmayı hedefliyor.
Proje kapsamında Vakıfbank, çeşitli kreditörlerden toplam 1,5 milyar Euro tutarında uzun vadeli ve uygun koşullu finansman temin edecek. Bu finansmanın 750 milyon Euro’luk kısmına Dünya Bankası garantisi ve Bakanlığın karşı garantisi sağlanacak. Proje, özellikle kadın sahipliğindeki ve kadın istihdamının yüksek olduğu işletmelere, afetlerden etkilenen bölgelerdeki işletmelere ve kalkınmada öncelikli bölgelerdeki işletmelere finansman sağlayarak, kadın ve genç istihdamını desteklemeyi amaçlıyor.
Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, konuyla ilgili yaptığı açıklamada, Türkiye’nin üretim ekosistemini güçlendirecek her türlü konuda Dünya Bankası ile işbirliğinin kararlılıkla sürdürüleceğini belirtti. Şimşek, “Bu çerçevede, istihdam ve finansmana erişimin artırılması, başta gençler ve kadınlar olmak üzere girişimciliğin desteklenmesi için uygun koşullu kaynak temin ediyoruz. Uyguladığımız ekonomi programına duyulan güven, uluslararası kalkınma bankaları ile ilişkilerimize doğrudan yansımaktadır,” dedi.
Bakan Şimşek, Türkiye’nin uluslararası finans kuruluşları ile olan ilişkilerine de dikkat çekti. Türkiye’nin, aktif portföy büyüklüğü bakımından Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası’nda dünyada birinci, Dünya Bankası’nda ikinci, Asya Altyapı Yatırım Bankası’nda bölgesel birinci ve İslam Kalkınma Bankası’nda bölgesel ikinci sırada yer aldığını vurguladı.
Şimşek ayrıca, Dünya Bankası ile 2024-2028 dönemini kapsayan Ülke İşbirliği Çerçevesi (CPF) kapsamında, mevcut 17 milyar dolarlık portföye ek olarak 18 milyar dolar daha kaynak hedeflendiğini ve böylece toplam finansmanın 35 milyar dolara ulaşmasının öngörüldüğünü kaydetti. Bu gelişmeler, Türkiye’nin ekonomik büyüme ve istihdam hedeflerine ulaşmasında önemli bir rol oynaması bekleniyor.
Kaynak: Habertürk
SAVUNMA SANAYİ
16 Mart 2026EKONOMİ
16 Mart 2026SAVUNMA SANAYİ
16 Mart 2026GÜNDEM
16 Mart 2026SAVUNMA SANAYİ
16 Mart 2026GÜNDEM
16 Mart 2026
1
Togg Bayilik Sistemine Geçiyor: İlk Etapta Beş İl Hedefte
4331 kez okundu
2
Ekonomist Eryılmaz’dan Kritik Piyasa Değerlendirmesi: Borsa İstanbul’da Baskı Sürüyor, Altın ve Gümüşte Dalgalanma Uyarısı
3721 kez okundu
3
Turizm Sektöründe 138 Milyon Lira Ceza
2906 kez okundu
4
BRICS+ Moda Zirvesi: Türk Modasının Küresel Etkisinin Artırılması
2363 kez okundu
5
Merkez Bankası Faiz Kararını Açıkladı: Politika Faizi İndirildi
2350 kez okundu