Merkezi Roma’da bulunan Birleşmiş Milletler (BM) Dünya Gıda Programı (WFP), Orta Doğu’daki çatışmaların dünya ekonomisini istikrarsızlaştırmaya devam etmesi durumunda, küresel çapta akut açlıkla karşı karşıya kalan insan sayısının 2026 yılında rekor seviyelere ulaşabileceği uyarısında bulundu.
WFP’den yapılan açıklamada, çatışmaların yıl ortasına kadar sona ermemesi ve petrol fiyatlarının varil başına 100 doların üzerinde kalması halinde, yaklaşık 45 milyon kişinin daha akut gıda güvensizliği veya daha kötü (BM Entegre Gıda Güvenliği Aşama Sınıflandırması IPC3+) duruma düşebileceği belirtildi. Bu sayının, halihazırda gıda güvensizliği yaşayan dünya genelindeki 318 milyon kişiye ekleneceği ifade edildi.
Açıklamada, küresel gıda güvensizliği yaşayan insan sayısının, Ukrayna Savaşı’nın başlangıcında görülen seviyelere ulaşabileceğine dikkat çekilerek, “2022’de Ukrayna Savaşı başladığında, yaşam maliyeti krizini tetikleyerek küresel açlık rekor seviyelere ulaştı ve 349 milyon insan etkilendi. WFP’nin son tahminleri, Orta Doğu’daki çatışmanın devam etmesi halinde gelecek aylarda benzer bir durumla karşı karşıya kalma riskimizin olduğunu gösteriyor.” denildi. 2022’deki gıda fiyatlarındaki hızlı yükselişin, zaten açlıkla mücadele eden savunmasız ailelerin temel gıda maddelerine erişimini zorlaştırdığına dikkat çekildi.
Hürmüz Boğazı’ndaki gemi trafiğinin durması ve Kızıldeniz trafiğine yönelik artan risklerin, enerji, yakıt ve gübre maliyetlerini artırarak Orta Doğu’nun ötesinde açlığı derinleştirdiği vurgulandı. Çatışmanın geniş bir alana yayıldığı ve dünyanın en savunmasız insanlarının, bu dalgalanmadan en çok etkileneceği belirtilerek, Sudan ve Somali’deki duruma dikkat çekildi.
WFP analizine göre, Sahra Altı Afrika ve Asya ülkeleri, gıda ve yakıt ithalatına bağımlılıkları nedeniyle en savunmasız ülkeler. Batı ve Orta Afrika’da gıda güvensizliği yaşayan insan sayısında yüzde 21, Doğu ve Güney Afrika’da yüzde 17 ve Asya’da yüzde 24’lük bir artış öngörülüyor. Sudan’ın buğdayının yaklaşık yüzde 80’ini ithal etmesi ve Somali’deki gıda fiyatlarındaki artışlar örnek olarak gösterildi.
WFP İcra Direktörü Yardımcısı Carl Skau, “Bu çatışma devam ederse, küresel çapta şok dalgaları yaratacak,” dedi.
Kaynak: TRT Haber
SAVUNMA SANAYİ
17 Mart 2026EKONOMİ
17 Mart 2026SAVUNMA SANAYİ
17 Mart 2026GÜNDEM
17 Mart 2026SAVUNMA SANAYİ
17 Mart 2026GÜNDEM
17 Mart 2026
1
Altın Fiyatları Denge Arayışında: Rekor Sonrası Dalgalanma ve Gelecek Beklentileri
77 kez okundu
2
Türkiye Otomotiv Pazarı Rekor Kırıyor: Yatırımlar Artarak Devam Edecek
74 kez okundu
3
Bakan Fidan’dan AP’ye Özel Röportaj: İran, İsrail ve Bölgesel Gelişmeler
71 kez okundu
4
Bakan Bolat’tan İSTAF İftarında Önemli Mesajlar: Türkiye, Müslüman Dünyasının Umudu
71 kez okundu
5
ABD’den İran’a Nükleer Silah Uyarısı: Diplomasi Öncelikli, Diğer Seçenekler Masada
69 kez okundu