İran devlet televizyonunun duyurusuna göre, Ulusal Güvenlik Yüksek Konseyi Genel Sekreteri Ali Laricani, sabah saatlerinde düzenlenen bir saldırıda oğlu Murteza, yardımcısı Alirıza Beyat, Konsey sekreterliği çalışanları ve korumalarıyla birlikte yaşamını yitirdi. Saldırının detayları henüz netleşmezken, olayın İran’ın dış politika ve güvenlik stratejileri açısından önemli bir kayıp olduğu belirtiliyor.
1958’de Irak’ın Necef şehrinde doğan Ali Laricani, dini ve siyasi açıdan etkili bir aileye mensuptu. Babası tanınmış bir din alimi olan Mirza Haşim Amuli idi. Laricani, genç yaşta 1979 İslam Devrimi’nin ideologlarından Ayetullah Murteza Mutahhari’nin kızı Feride Mutahhari ile evlendi. Şerif Teknoloji Üniversitesi’nde matematik ve bilgisayar bilimi alanında lisans, ardından Batı felsefesi üzerine doktora yaptı ve özellikle Alman filozof Immanuel Kant üzerine çalıştı.
Laricani ailesi, İran siyasetinde uzun yıllar etkili oldu. Kardeşlerinden Sadık Laricani yargı erkinin başında, Muhammed Cevad Laricani ise dış politika ve insan hakları alanlarında önemli görevler üstlendi. Ali Laricani, Devrim Muhafızları Ordusu’nda yer aldıktan sonra Kültür Bakanı ve Radyo ve Televizyon Kurumu (IRIB) başkanı olarak görev yaptı. 2005’te Ulusal Güvenlik Yüksek Konseyi Genel Sekreteri ve aynı zamanda nükleer başmüzakereci olarak görev aldı. 2008’de Meclise giren Laricani, 2020’ye kadar üç dönem Meclis Başkanı olarak görev yaptı ve 2015’teki nükleer anlaşmanın onay sürecinde önemli rol oynadı. 2020’de liderlik danışmanı olarak atanan Laricani, 2025’te yeniden Ulusal Güvenlik Yüksek Konseyi Genel Sekreteri olarak atanmıştı. Son göreviyle birlikte İran’ın dış politika ve güvenlik stratejisinde yeniden kilit isimlerden biri haline gelen Laricani, Ayetullah Ali Hamaney’in güvendiği devlet adamlarından biri olarak kabul ediliyordu.
SAVUNMA SANAYİ
03 Mayıs 2026EKONOMİ
03 Mayıs 2026SAVUNMA SANAYİ
03 Mayıs 2026GÜNDEM
03 Mayıs 2026SAVUNMA SANAYİ
03 Mayıs 2026GÜNDEM
03 Mayıs 2026
1
Bakırköy’de Korkunç Kaza: Kontrolden Çıkan Otomobil Kafeye Daldı, 6 Yaralı
181 kez okundu
2
Emniyet Genel Müdürlüğü’ne Nevşehir Valisi Ali Fidan Atandı: Yeni Atamalar Resmi Gazete’de
178 kez okundu
3
Küresel Sumud Filosu’na İsrail Müdahalesi: Gazze’ye Yardım Taşıyan Gemiler Engellendi
178 kez okundu
4
İtalya, Gazze’ye Yönelen Filoya Müdahale Üzerine İsrail ve Yunanistan’dan Bilgi İstedi
177 kez okundu
5
Türkiye’den Kakao İhracatında Rekor: 5 Yılda %114,7 Artış
165 kez okundu
Gazze’de Sağlık Krizi: Laboratuvar Malzemesi Eksikliği Sağlık Hizmetlerini Durma Noktasına Getirdi
Emtia Piyasaları Jeopolitik Risklerle Çalkalandı: Petrol Fiyatları ve Merkez Bankası Kararları Belirleyici Oldu