Orta Doğu’daki askeri çatışmaların tırmanmasıyla birlikte, dünya petrol piyasaları alarm veriyor. Dünya petrol trafiğinin yaklaşık %20’sinin geçtiği Hürmüz Boğazı’ndaki sevkiyatın durma noktasına gelmesi, ham petrol fiyatlarını varil başına 100 doların üzerine taşıdı. Uluslararası Enerji Ajansı (IEA), bu gelişmeleri eşi benzeri görülmemiş bir küresel enerji krizi olarak değerlendiriyor ve acil önlemler alınması çağrısında bulunuyor.
IEA’dan yapılan açıklamada, stratejik rezervlerden 400 milyon varil petrolün piyasaya sürüleceği belirtilmekle birlikte, bunun tek başına yeterli olmayacağı vurgulanıyor. Bu nedenle, tüketimin hızla düşürülmesi için acil “davranış değişikliği” çağrısı yapılıyor. IEA, küresel petrol talebinin %45’ini oluşturan ulaşım sektörü başta olmak üzere, tüketimi azaltacak bir dizi stratejik önlem öneriyor.
Öneriler arasında şunlar yer alıyor:
* **Ulaşım Sektöründe Önlemler:** Uygun iş kollarında uzaktan çalışma modeline geçilmesi, otoyollardaki hız limitlerinin düşürülmesi, özel araç kullanımı yerine toplu taşımanın teşvik edilmesi, büyükşehirlerde “tek-çift plaka” uygulamasına gidilmesi, araç paylaşım modellerinin yaygınlaştırılması ve ticari araçlarda yük optimizasyonu.
* **Hava Yolu Taşımacılığında Kısıtlamalar:** Alternatifi bulunan durumlarda, özellikle iş amaçlı uçuşlardan kaçınılması.
* **Enerji Güvenliği İçin Tedbirler:** Çift yakıtlı araçların benzine yönlendirilerek mevcut LPG stoklarının korunması, sanayi tesislerinde operasyonel verimlilik artışıyla petrol kullanımının düşürülmesi.
IEA, hükümetlerin bu süreçte dar gelirli grupları gözeten “hedef odaklı” destekler sunması gerektiğini belirtiyor. Bireysel davranış değişikliklerinin küresel piyasalardaki baskıyı hafifletmede hayati bir rol oynadığına dikkat çekiyor.
IEA Başkanı Fatih Birol, konuya ilişkin değerlendirmesinde, Orta Doğu’daki çatışmaların küresel enerji piyasaları için ciddi bir tehdit oluşturduğunu vurguladı. Birol, “Talebi azaltmaya yönelik bu önlemler, tüketicileri ekonomik şoktan korumak ve enerji güvenliğini desteklemek için kritik bir araçtır.” ifadelerini kullandı.
**Kaynak:** Habertürk, AA tarafından servis edilen görseller kullanılmıştır.
SAVUNMA SANAYİ
20 Mart 2026EKONOMİ
20 Mart 2026SAVUNMA SANAYİ
20 Mart 2026GÜNDEM
20 Mart 2026SAVUNMA SANAYİ
20 Mart 2026GÜNDEM
20 Mart 2026
1
Togg Bayilik Sistemine Geçiyor: İlk Etapta Beş İl Hedefte
4414 kez okundu
2
Ekonomist Eryılmaz’dan Kritik Piyasa Değerlendirmesi: Borsa İstanbul’da Baskı Sürüyor, Altın ve Gümüşte Dalgalanma Uyarısı
3803 kez okundu
3
Turizm Sektöründe 138 Milyon Lira Ceza
2987 kez okundu
4
BRICS+ Moda Zirvesi: Türk Modasının Küresel Etkisinin Artırılması
2448 kez okundu
5
Merkez Bankası Faiz Kararını Açıkladı: Politika Faizi İndirildi
2431 kez okundu