Karsan, 2025 yılını rekor bir ciro ile tamamladığını duyurdu. Şirket CEO’su Okan Baş’ın açıklamalarına göre, 2025 yılı cirosu 330 milyon Euro olarak gerçekleşti. Bu rakam, 2024’teki 296 milyon Euro’luk ciroya kıyasla yüzde 11’lik bir artışı temsil ediyor. Büyümenin önemli bir bölümü, elektrikli araç satışlarından geldi.
Elektrikli araçların cirodaki payı dikkat çekici seviyede. 220 milyon Euro’luk elektrikli araç cirosu, toplam cironun yüzde 67’sini oluşturdu. Bu alandaki büyüme, bir önceki yıla göre 59 milyon Euro artışla yüzde 37’ye ulaştı. Karsan, elektrikli araçlardaki başarısını, otonom ve hidrojen teknolojilerine yaptığı yatırımlarla destekliyor.
İhracat da Karsan için önemli bir gelir kalemi olmaya devam ediyor. Şirket, ihracat cirosunu yüzde 43 artırarak 197 milyon Euro’ya çıkardı. Bu başarıda, Avrupa pazarındaki güçlenme önemli rol oynadı. Karsan, özellikle Avrupa şehir içi elektrikli toplu ulaşım pazarında yükselişe geçti. Pazar payını 0.5 puan artırarak yüzde 5‘e yükselten Karsan, sıralamada bir basamak atlayarak 7’nciliğe yerleşti. Elektrikli toplu ulaşım minibüs pazarında e-JEST yüzde 30’luk payla lider konumda bulunurken, e-ATAK da yüzde 25’lik pay ile elektrikli midibüs sınıfının lideri oldu.
Karsan, Avrupa’da birçok ülkede ilk sıralarda yer alıyor. Romanya’da yüzde 34, Hırvatistan’da ise yüzde 50 pazar payı ile lider konumda. İtalya’da ikinci, Fransa, Portekiz ve Yunanistan’da üçüncü, Polonya ve İsviçre’de ise ilk 4 marka arasında yer alıyor. Üretilen 10 araçtan 7’sinin ihraç edilmesi, Karsan’ın global pazardaki etkinliğinin bir göstergesi.
2025 yılında Türkiye’de 69 adet elektrikli toplu ulaşım aracı satan Karsan, aynı zamanda Türkiye’nin Avrupa’ya otobüs ve midibüs üretim üssü olma konumunu güçlendiriyor. 2019-2025 yılları arasında Türkiye’den Avrupa’ya yapılan elektrikli minibüs ve otobüs ihracatının yüzde 80’ini Karsan gerçekleştirdi. Elektrikli araç ihracatını satış adedi olarak yüzde 15 artırarak 555 araca ulaşan şirket, toplam cirosundaki ihracat oranını yüzde 60 seviyesine çıkardı ve 3 yıl içinde bu oranı yüzde 70’in üzerine çıkarmayı hedefliyor. Karsan’ın global elektrikli araç parkı 2 bin 130 adede ulaşırken, araçları 3 kıtada 27 ülkede hizmet veriyor. Karsan CEO’su Okan Baş, 2026 hedeflerini de açıkladı.
Kaynak: Habertürk
SAVUNMA SANAYİ
21 Mart 2026EKONOMİ
21 Mart 2026SAVUNMA SANAYİ
21 Mart 2026GÜNDEM
21 Mart 2026SAVUNMA SANAYİ
21 Mart 2026GÜNDEM
21 Mart 2026
1
Togg Bayilik Sistemine Geçiyor: İlk Etapta Beş İl Hedefte
4435 kez okundu
2
Ekonomist Eryılmaz’dan Kritik Piyasa Değerlendirmesi: Borsa İstanbul’da Baskı Sürüyor, Altın ve Gümüşte Dalgalanma Uyarısı
3826 kez okundu
3
Turizm Sektöründe 138 Milyon Lira Ceza
3007 kez okundu
4
BRICS+ Moda Zirvesi: Türk Modasının Küresel Etkisinin Artırılması
2468 kez okundu
5
Merkez Bankası Faiz Kararını Açıkladı: Politika Faizi İndirildi
2453 kez okundu