Fars Haber Ajansı’nın aktardığına göre, İran ordusu tarafından yapılan yazılı açıklamada, Tahran semalarında İsrail-ABD güçlerine ait bir insansız hava aracının imha edildiği duyuruldu. Açıklamada, “Düşman İsrail-ABD güçlerine ait SİHA, Tahran semalarında herhangi bir operasyon gerçekleştirmeden önce vurularak imha edilmiştir.” ifadelerine yer verildi.
Bu gelişme, Orta Doğu’daki gerginliğin tırmandığı bir dönemde yaşanıyor. Özellikle ABD ve İsrail’in İran’a yönelik olası saldırılarına dair endişeler artarken, İran’ın hava savunma sistemlerinin ne kadar etkili olduğu merak konusu. İran ordusu, son dönemde hava sahasını koruma konusunda önemli adımlar atmış ve çeşitli teknolojiler geliştirmişti.
Açıklamada ayrıca, ABD-İsrail’in İran’a yönelik olası saldırılarının başladığı tarihten itibaren farklı tiplerde olmak üzere 127 adet insansız hava aracının düşürüldüğü belirtildi. Bu rakam, İran’ın hava savunma sistemlerinin ne kadar aktif ve başarılı olduğunu gösteren önemli bir veri olarak değerlendirilebilir. Ancak bu bilginin doğruluğu, bağımsız kaynaklarca henüz teyit edilmedi.
İran ve Batılı ülkeler arasındaki ilişkiler, nükleer anlaşma ve bölgesel güvenlik konularında uzun süredir gergin seyrediyor. Son dönemde İsrail ile İran arasındaki karşılıklı saldırı ve misilleme iddiaları da bu gerginliği daha da artırdı. İran’ın nükleer programı konusundaki belirsizlikler ve bölgedeki vekalet savaşları da gerginliğin temel nedenleri arasında yer alıyor.
Bu gelişmeler ışığında, bölgedeki tansiyonun düşürülmesi için diplomatik çabaların artırılması ve tarafların itidalli davranması büyük önem taşıyor. Olası bir çatışma, tüm bölge için ciddi sonuçlar doğurabilir ve istikrarsızlığı daha da derinleştirebilir. Uluslararası toplumun, bölgedeki gerginliği azaltmak için aktif rol oynaması ve diyalog kanallarını açık tutması gerekiyor.
Haberin kaynağı: TRT Haber
SAVUNMA SANAYİ
08 Mayıs 2026EKONOMİ
08 Mayıs 2026SAVUNMA SANAYİ
08 Mayıs 2026GÜNDEM
08 Mayıs 2026SAVUNMA SANAYİ
08 Mayıs 2026GÜNDEM
08 Mayıs 2026
1
Bakırköy’de Korkunç Kaza: Kontrolden Çıkan Otomobil Kafeye Daldı, 6 Yaralı
186 kez okundu
2
Küresel Sumud Filosu’na İsrail Müdahalesi: Gazze’ye Yardım Taşıyan Gemiler Engellendi
185 kez okundu
3
İtalya, Gazze’ye Yönelen Filoya Müdahale Üzerine İsrail ve Yunanistan’dan Bilgi İstedi
184 kez okundu
4
Emniyet Genel Müdürlüğü’ne Nevşehir Valisi Ali Fidan Atandı: Yeni Atamalar Resmi Gazete’de
184 kez okundu
5
Türkiye’den Kakao İhracatında Rekor: 5 Yılda %114,7 Artış
170 kez okundu