ABD merkezli X platformunda yapılan bir paylaşımla İran Meclis Başkanı Muhammed Bakır Kalibaf, eski ABD Başkanı Donald Trump’ın İran’a yönelik tehditlerine sert bir karşılık verdi. Kalibaf, Trump’ın, İran’ın Hürmüz Boğazı’nı 48 saat içinde açmaması halinde ülkenin elektrik santrallerini hedef alacakları yönündeki açıklamalarına tepki gösterdi.
Kalibaf, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, “Ülkemizdeki enerji santralleri ve altyapı tesislerinin hedef alınmasının hemen ardından bölgedeki kritik altyapı, enerji ve petrol altyapısı meşru hedefler olarak kabul edilecek ve geri dönüşü olmayan bir şekilde yok edilecek, petrol fiyatları ise uzun süre yükselecektir.” ifadelerini kullandı. Bu açıklama, İran’ın olası bir saldırıya karşı vereceği karşılığı açıkça ortaya koyuyor.
Trump’ın tehditleri, İran’ın nükleer programı ve bölgesel politikaları konusundaki gerginliğin tırmandığı bir dönemde geldi. ABD ve İran arasındaki ilişkiler, 2018 yılında Trump’ın nükleer anlaşmadan çekilmesiyle birlikte kötüleşmişti. O tarihten bu yana iki ülke arasındaki gerilim, zaman zaman askeri çatışma riskini de beraberinde getirdi.
Kalibaf, açıklamasını Kur’an-ı Kerim’den bir ayetle sonlandırdı. Taha Suresi’nin 69. ayetini alıntılayan Kalibaf, mesajını dini bir referansla güçlendirdi.
Bu karşılıklı açıklamalar, bölgedeki jeopolitik riskleri artırırken, uluslararası kamuoyunda da endişeyle karşılanıyor. Enerji piyasaları, Hürmüz Boğazı’ndaki olası bir çatışmanın petrol sevkiyatını etkileme potansiyeli nedeniyle yakından takip ediliyor. Uzmanlar, bölgedeki gelişmelerin sadece enerji piyasalarını değil, küresel ekonomiyi de olumsuz etkileyebileceği uyarısında bulunuyor.
Bu gelişmeler ışığında, uluslararası toplumun, tarafları diyalog yoluyla gerilimi düşürmeye ve çatışma riskini ortadan kaldırmaya çağırması büyük önem taşıyor. Bölgedeki istikrarın korunması, hem bölge ülkeleri hem de dünya ekonomisi için hayati öneme sahip.
**Kaynak:** [TRT Haber – İran’dan Trump’ın İran’ın elektrik şebekelerine saldırı tehditlerine yanıt](https://www.trthaber.com/haber/dunya/irandan-trumpin-iranin-elektrik-sebekelerine-saldiri-tehditlerine-yanit-938689.html)
SAVUNMA SANAYİ
22 Mart 2026EKONOMİ
22 Mart 2026SAVUNMA SANAYİ
22 Mart 2026GÜNDEM
22 Mart 2026SAVUNMA SANAYİ
22 Mart 2026GÜNDEM
22 Mart 2026
1
Altın Fiyatları Denge Arayışında: Rekor Sonrası Dalgalanma ve Gelecek Beklentileri
81 kez okundu
2
Türkiye Otomotiv Pazarı Rekor Kırıyor: Yatırımlar Artarak Devam Edecek
78 kez okundu
3
Bakan Fidan’dan AP’ye Özel Röportaj: İran, İsrail ve Bölgesel Gelişmeler
78 kez okundu
4
Sağlık Bakanı Memişoğlu’ndan Cumhurbaşkanı Erdoğan’a Tıp Bayramı’nda ‘El-Kanun fi’t-Tıbb’ Hediyesi
76 kez okundu
5
Bakan Bolat’tan İSTAF İftarında Önemli Mesajlar: Türkiye, Müslüman Dünyasının Umudu
76 kez okundu