İstanbul Boğazı’nın incisi Üsküdar Kandilli sahilinde yer alan ve bir döneme damga vuran Kurtlar Vadisi dizisiyle hafızalara kazınan Abud Efendi Yalısı, satışa çıkmasıyla yeniden gündeme geldi. İHA’nın haberine göre, tarihi yapının yüzde 15,23’lük hissesi 170 milyon TL bedelle satışa sunuldu.
Boğaz’ın eşsiz manzarasına nazır konumuyla dikkat çeken yalı, mimari özellikleriyle de öne çıkıyor. 1835-1855 yılları arasında Osmanlı saray mimarisinin önemli isimlerinden Garabet Balyan tarafından inşa edilen yapı, Boğaz’ın seçkin yalıları arasında yer alıyor. İki katlı ahşap mimarisi, beyaz cephe kaplaması ve kırmızı kiremitli çatısıyla dikkat çeken yalı, 1900 yılında Mehmet Abud Efendi tarafından satın alınarak Abud Ailesi’nin ikameti olarak 1981 yılına kadar kullanıldı.
Yaklaşık 1.500 metrekarelik bir arsa üzerinde yükselen yalı, 270 metrekare taban alanına ve toplam 540 metrekare kullanım alanına sahip. Kâgir olarak inşa edilen alt katta iki ayrı kayıkhane bulunurken, üst kat yarı dikdörtgen formda bir sofa etrafında şekilleniyor.
Dron ile çekilen havadan görüntüler, yalının denize sıfır konumunu ve geniş rıhtımını gözler önüne seriyor. Simetrik pencere düzeni, cumbalı bölümleri ve Boğaz’a açılan geniş terası dikkat çekerken, hemen yanındaki müştemilat ve arka bahçedeki ağaçlık alan da görüntülere yansıyor. Sahil hattı boyunca uzanan iskele ve mermer rıhtım bölümü ise yapının tarihi kimliğini vurguluyor.
Abud Efendi Yalısı, özellikle Kurtlar Vadisi dizisinde geçen sahnelerle geniş kitleler tarafından tanındı. Dizide güç ve otoriteyi simgeleyen konsey sahnelerine ev sahipliği yapan yapı, televizyon tarihinin simge mekanlarından biri haline geldi. Hisselerinin satışa çıkarılmasıyla birlikte yeniden gündeme gelen yalı, hem tarihi geçmişi hem de televizyon hafızasındaki yeri nedeniyle yatırımcılar için cazip bir seçenek olarak değerlendiriliyor.
Boğaz hattındaki tarihi yapıların yatırım değeri her geçen gün artarken, Abud Efendi Yalısı’nın eşsiz konumu ve tarihi dokusu, onu diğerlerinden ayırıyor. Havadan çekilen görüntülerde, Boğaz’daki dalga hareketleriyle birlikte yalının suya yansıyan silueti ve çevresindeki tarihi ağaç dokusu, yapının büyüleyici atmosferini bir kez daha gözler önüne seriyor.
SAVUNMA SANAYİ
26 Mart 2026EKONOMİ
26 Mart 2026SAVUNMA SANAYİ
26 Mart 2026GÜNDEM
26 Mart 2026SAVUNMA SANAYİ
26 Mart 2026GÜNDEM
26 Mart 2026
1
Türk Savunma Sanayii Şirketleri, Dünyanın En Büyükleri Arasında Yükselişte
3985 kez okundu
2
Anahat Holding ve Gain Medya’ya Operasyon: Gözaltılar ve Kayyum Ataması
1648 kez okundu
3
Ahmet Çakar Hakkında MASAK Raporu: Milyonlarca Liralık Şüpheli Para Akışı İddiası
1613 kez okundu
4
Cumhurbaşkanı Erdoğan’dan Türk Dünyası Vizyon Belgesi Açıklaması
1574 kez okundu
5
Konut Fiyatlarında 21 Ay Sonra Reel Artış Kaydedildi
1570 kez okundu