Türkiye ve İngiltere arasında Eurofighter Typhoon projesi kapsamında imzalanan teknik ve lojistik destek anlaşması, Yunan basınında geniş yankı uyandırdı. Anlaşma, Yunan medyasında manşetlere taşınırken, iki ülke arasındaki savunma iş birliğinin derinleştiği yorumları yapıldı.
Devlet televizyonu ERT, Londra’da imzalanan anlaşmayı detaylı bir şekilde mercek altına aldı. Haberde, Türkiye ve İngiltere arasındaki savunma iş birliğinin artarak devam ettiği vurgulanırken, Londra’nın savaş uçağı satışına yönelik Alman itirazlarının aşılmasında Türkiye’nin önemli bir destekçi olduğu belirtildi.
Yunan medyasının önde gelen yayın organlarından Antenna televizyonu, anlaşmayı “Devasa anlaşma” başlığıyla duyurdu. Haberde, Türk pilotlarının Typhoon uçaklarında eğitim alacağı bilgisine de yer verildi. Banking News haber sitesi ise anlaşmayı “Türklerden Yunanistan’a güç gösterisi” başlığıyla okuyucularına aktardı. Haberde, anlaşmanın Yunanistan’ın ulusal gününe denk gelmesi nedeniyle bomba etkisi yarattığı ifade edildi.
Pentapostagma gazetesi, anlaşmanın arka planına dikkat çekerek, Türkiye’nin 2019’da F-35 programından çıkarılmasının Eurofighter alımı sürecini hazırladığını belirtti. Gazete, “Silah ambargolarıyla karşılaşan Türkiye, dışa bağımlılığını azalttı, hatta kendi beşinci nesil savaş uçağını bile geliştirdi. Asıl konuşmamız gereken budur” yorumunu yaptı. Bu yorum, Türkiye’nin savunma sanayisindeki gelişmelerine ve dışa bağımlılığını azaltma çabalarına dikkat çekti.
Anlaşma, Türkiye’nin savunma alanındaki yeteneklerini güçlendirme ve uluslararası arenada daha etkin bir rol oynama stratejisinin bir parçası olarak değerlendiriliyor. Bu kapsamda, Eurofighter Typhoon projesi, Türkiye’nin hava kuvvetlerinin modernizasyonunda önemli bir adım olarak görülüyor. Yunan basını, anlaşmayı yakından takip ederek, bölgedeki güç dengeleri ve güvenlik dinamikleri açısından önemli bir gelişme olarak değerlendiriyor. Anlaşma, aynı zamanda, Türkiye’nin savunma sanayiindeki gelişmelerini ve dışa bağımlılığını azaltma çabalarını da gözler önüne seriyor.
SAVUNMA SANAYİ
28 Haziran 2026EKONOMİ
28 Haziran 2026SAVUNMA SANAYİ
28 Haziran 2026GÜNDEM
28 Haziran 2026SAVUNMA SANAYİ
28 Haziran 2026GÜNDEM
28 Haziran 2026
1
Interpol ve Europol Tarafından Aranan Cinayet Şüphelisi Tunahan Çetkin Antalya’da Yakalandı
3628 kez okundu
2
Çölyak Hastalığı: Yaşam Boyu Glutensiz Diyet Mücadelesi ve Yanıltıcı Yaklaşımlara Dikkat
3461 kez okundu
3
Uluslararası Seviyede Aranan Cinayet Şüphelisi Antalya’da Yakalandı: Interpol Listesindeki Çetkin Gözaltında
3458 kez okundu
4
Bursa’da Tefecilik ve Yağma Operasyonunda 11 Tutuklama: Çiftçileri Hedef Alan Suç Örgütüne Darbe
3456 kez okundu
5
Kadıköy Sahrayıcedit’te Oto Galeride Korkutan Yangın: 4 Araç Kullanılamaz Hale Geldi
3455 kez okundu