DOLAR 44,4684 0.19%
EURO 51,2648 -0.07%
ALTIN 6.417,412,74
BITCOIN 0%
Mersin
17°

PARÇALI BULUTLU

SABAHA KALAN SÜRE

MSB’den Karadeniz’deki Mayın Tehdidine Karşı Yürütülen Faaliyetlere İlişkin Bilgilendirme: 275 Şüpheli Cisim İmha Edildi
22 okunma

MSB’den Karadeniz’deki Mayın Tehdidine Karşı Yürütülen Faaliyetlere İlişkin Bilgilendirme: 275 Şüpheli Cisim İmha Edildi

ABONE OL
28 Mart 2026 13:21
MSB’den Karadeniz’deki Mayın Tehdidine Karşı Yürütülen Faaliyetlere İlişkin Bilgilendirme: 275 Şüpheli Cisim İmha Edildi
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Milli Savunma Bakanlığı (MSB), Rusya-Ukrayna savaşı sırasında Karadeniz’de ortaya çıkan mayın tehlikesine karşı Türkiye öncülüğünde yürütülen çalışmalara ilişkin önemli bilgiler paylaştı. MSB’nin açıklamasına göre, Türkiye, Romanya ve Bulgaristan’ın katılımıyla kurulan Karadeniz Mayın Karşı Tedbirleri Görev Grubu (MCM Black Sea) faaliyetleri kapsamında, bugüne kadar önemli mesafe kat edildi.

11 Ocak 2024 tarihinde İstanbul’da imzalanan Mutabakat Muhtırası ile kurulan görev grubunun aktivasyon süreci 2 Temmuz 2024’te başladı. Deniz Kuvvetleri Komutanlığı tarafından yürütülen harekat ve tedbirler kapsamında, 26 Mart 2022 tarihinden itibaren keşif-gözetleme, karakol ve tespit edilen mayın, İHA ve İDA’ların etkisiz hale getirilmesi görevlerine kesintisiz devam edildiği belirtildi.

MSB’nin paylaştığı bilgi notunda, Karadeniz’de deniz yetki alanlarının korunması amacıyla yürütülen faaliyetlere ilişkin detaylar da yer aldı. Buna göre, Karadeniz Uyumu Harekatı kapsamında iki fırkateyn, bir denizaltı, bir karakol gemisi, bir deniz karakol uçağı, bir helikopter ve bir İHA görev yaparken, mayın gözetleme faaliyetlerinde ise iki mayın avlama gemisi, bir hücumbot, üç helikopter, bir Sualtı Savunma (SAS) timi ve bir İHA görev aldı.

Bugüne kadar icra edilen harekat ve gözetleme faaliyetleri süresince 28 bin 150 saat seyir, deniz karakol uçakları, helikopterler ve İHA’lar tarafından bin 554 sorti ve 7 bin 711 saat uçuş gerçekleştirildi. Bu çalışmalar sonucunda toplam 275 şüpheli cisim tespit edildi. Tespit edilen cisimlerden 10’unun mayın, 8’inin kamikaze İHA ve 11’inin kamikaze İDA olduğu belirlendi. Şüpheli cisimler, SAS timleri tarafından başarılı bir şekilde imha edildi.

Karadeniz’de Tanımlanmış Deniz Resmi ve Tanımlanmış Hava Resmi etkinliğinin artırılması ve kimliği belirsiz hava temasları ile İHA/İDA’ların etkisiz hale getirilmesi amacıyla da çalışmalar yürütülüyor. Bu kapsamda, 17 Aralık 2025’ten itibaren Cengiz Topel/Kocaeli Meydanı’na üç adet TB-2 İHA konuşlandırıldı ve Karadeniz’de iki fırkateyn görevlendirildi. Halihazırda Karadeniz’de haftada dört sorti deniz karakol ve dört sorti İHA uçuşu ve helikopter ile mayın gözetleme faaliyetleri devam ediyor.

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP
300x250r
300x250r