Basra Körfezi’nden petrol sevkiyatlarındaki düşüş, küresel enerji piyasalarında endişe yaratıyor. JPMorgan’ın yayınladığı bir rapora göre, savaş öncesi yola çıkan son petrol sevkiyatlarının tükenmesiyle birlikte krizin ilk etkileri Asya’da görülmeye başlandı. Raporda, krizin artık yüksek fiyatlardan ziyade ‘fiziksel kıtlığa’ dönüştüğü vurgulanıyor.
Petrolün Basra Körfezi’nden Asya’ya ulaşması 10-20 gün, Avrupa ve Afrika’ya ulaşması 20-35 gün, ABD’ye ulaşması ise 35-45 gün sürüyor. Boğazdan son tankerin 28 Şubat’ta ayrıldığı belirtilirken, bölgeden yapılan petrol ihracatının aylık bazda yüzde 41 oranında düşmesi, Güneydoğu Asya’yı en çok etkileyecek faktör olarak öne çıkıyor. Bu durum, bölgede fiziksel kıtlık riskini artırıyor.
Krizin bir sonraki durağı Afrika olacak. Kenya’da perakende düzeyde yakıt kıtlığı yaşanmaya başlarken, Tanzanya’nın henüz yeterli stoklara sahip olduğu bildiriliyor. Uzmanlar, Nisan ayı başından itibaren Afrika genelindeki etkinin derinleşmesini bekliyor. Avrupa ise yakıt krizini Nisan ayı ortalarında hissetmeye başlayacak. Ancak kıtanın güçlü stok rezervleri ve Atlantik Havzası’ndaki alternatif tedarik imkanları nedeniyle Asya’ya kıyasla daha avantajlı bir konumda bulunuyor.
ABD ise güçlü yerel üretimi sayesinde kısa vadede doğrudan bir fiziksel kıtlık yaşaması beklenmeyen ülkeler arasında yer alıyor. Ancak rapor, California eyaletinin tedarik sorunlarına karşı özellikle savunmasız olduğunu ve ülke genelinde yüksek fiyat baskısının devam edeceğini öngörüyor.
Bu gelişmeler, küresel enerji piyasalarında tedirginliğe yol açarken, ülkelerin enerji politikalarını ve tedarik zincirlerini yeniden gözden geçirmeleri gerektiğinin altını çiziyor. [Kaynak: TRT Haber, https://www.trthaber.com/haber/dunya/jpmorgan-uyardi-asyada-petrol-tukeniyor-sirada-avrupa-ve-abd-var-939608.html]
SAVUNMA SANAYİ
16 Mayıs 2026EKONOMİ
16 Mayıs 2026SAVUNMA SANAYİ
16 Mayıs 2026GÜNDEM
16 Mayıs 2026SAVUNMA SANAYİ
16 Mayıs 2026GÜNDEM
16 Mayıs 2026
1
Interpol ve Europol Tarafından Aranan Cinayet Şüphelisi Tunahan Çetkin Antalya’da Yakalandı
995 kez okundu
2
Uluslararası Seviyede Aranan Cinayet Şüphelisi Antalya’da Yakalandı: Interpol Listesindeki Çetkin Gözaltında
994 kez okundu
3
Kadıköy Sahrayıcedit’te Oto Galeride Korkutan Yangın: 4 Araç Kullanılamaz Hale Geldi
981 kez okundu
4
Çölyak Hastalığı: Yaşam Boyu Glutensiz Diyet Mücadelesi ve Yanıltıcı Yaklaşımlara Dikkat
979 kez okundu
5
Bursa’da Tefecilik ve Yağma Operasyonunda 11 Tutuklama: Çiftçileri Hedef Alan Suç Örgütüne Darbe
975 kez okundu