Türkiye, Mısır, Ürdün, Endonezya, Pakistan, Katar, Suudi Arabistan ve Birleşik Arap Emirlikleri’nin dışişleri bakanları, İsrail’in Kudüs’te Müslüman ve Hristiyanların ibadet özgürlüğüne yönelik kısıtlamalarını kınayan ortak bir açıklama yayınladı. TRT Haber’de yer alan habere göre, bakanlar, İsrail’in Kudüs’teki uygulamalarını “en güçlü biçimde” reddetti.
Açıklamada, Müslümanların Mescid-i Aksa’ya ve Hristiyanların Kutsal Kabir Kilisesi’ne erişiminin engellenmesi de dahil olmak üzere, İsrail tarafından uygulanan kısıtlamaların, uluslararası hukukun ihlali olduğu vurgulandı. Bakanlar, İsrail’in Kudüs’teki Müslüman ve Hristiyanlara ait kutsal mekanlara ilişkin hukuki ve tarihi statükoyu değiştirmeye yönelik girişimlerini de reddettiklerini belirtti.
Ortak açıklamada, “Bakanlar, Hristiyanların dini vecibelerini yerine getirmek üzere Kutsal Kabir Kilisesi’ne serbest erişimlerinin engellenmesi dahil, Kudüs’te Müslümanlara ve Hristiyanlara yönelik hukuka aykırı ve kısıtlayıcı İsrail uygulamalarını kesin bir şekilde reddettiklerini teyit etmiştir,” ifadeleri kullanıldı. Ayrıca, Kudüs’ün mevcut statükosuna riayet edilmesi ve İsrail’in işgal altındaki Kudüs üzerinde egemenlik hakkı olmadığına dikkat çekildi.
Bakanlar, İsrail’in Mescid-i Aksa’nın kapılarını ibadete kapalı tutmasını ve ibadet özgürlüğünü kısıtlamasını da kınadı. Bu durumun, uluslararası hukukun ve mevcut statükonun ihlali olduğu vurgulandı. Açıklamada, söz konusu uygulamaların bölgesel ve uluslararası barış ve güvenlik açısından tehlikeler taşıdığına dikkat çekildi.
Açıklamada ayrıca, 144 dönümlük alanı kapsayan Mescid-i Aksa’nın yalnızca Müslümanlara ait bir ibadet yeri olduğu yinelendi. Ürdün Evkaf ve İslami İşler Bakanlığına bağlı Kudüs Evkaf İdaresi ve Mescid-i Aksa İşleri Dairesi’nin, Mescid-i Aksa’nın işlerini yürütmek ve girişleri düzenlemek konusunda yetkili olduğu belirtildi.
Bu ortak açıklama, bölgedeki gerginliğin arttığı bir dönemde, uluslararası toplumun İsrail’in Kudüs’teki uygulamalarına karşı artan tepkisini yansıtıyor.
SAVUNMA SANAYİ
01 Temmuz 2026EKONOMİ
01 Temmuz 2026SAVUNMA SANAYİ
01 Temmuz 2026GÜNDEM
01 Temmuz 2026SAVUNMA SANAYİ
01 Temmuz 2026GÜNDEM
01 Temmuz 2026
1
Interpol ve Europol Tarafından Aranan Cinayet Şüphelisi Tunahan Çetkin Antalya’da Yakalandı
3663 kez okundu
2
Çölyak Hastalığı: Yaşam Boyu Glutensiz Diyet Mücadelesi ve Yanıltıcı Yaklaşımlara Dikkat
3488 kez okundu
3
Uluslararası Seviyede Aranan Cinayet Şüphelisi Antalya’da Yakalandı: Interpol Listesindeki Çetkin Gözaltında
3485 kez okundu
4
Bursa’da Tefecilik ve Yağma Operasyonunda 11 Tutuklama: Çiftçileri Hedef Alan Suç Örgütüne Darbe
3484 kez okundu
5
Interpol ve Europol Tarafından Aranan Cinayet Şüphelisi Tunahan Çetkin Antalya’da Yakalandı
3481 kez okundu