DOLAR 44,4869 0.08%
EURO 51,0724 0.17%
ALTIN 6.539,371,43
BITCOIN 2968231-1.28459%
Mersin
16°

AÇIK

SABAHA KALAN SÜRE

Rubio’dan El-Cezire’ye Açıklamalar: ABD-İran İlişkileri, Hürmüz Boğazı ve Rejim Değişikliği
15 okunma

Rubio’dan El-Cezire’ye Açıklamalar: ABD-İran İlişkileri, Hürmüz Boğazı ve Rejim Değişikliği

ABONE OL
31 Mart 2026 08:24
Rubio’dan El-Cezire’ye Açıklamalar: ABD-İran İlişkileri, Hürmüz Boğazı ve Rejim Değişikliği
0

BEĞENDİM

ABONE OL

ABD Dışişleri Bakanı Marco Rubio, El-Cezire’ye verdiği röportajda, İran’a yönelik olası ABD-İsrail saldırıları, Hürmüz Boğazı’nın geleceği ve İran ile ABD arasındaki ilişkilere dair önemli açıklamalarda bulundu.

Rubio, röportajda ABD ile İran arasında, çoğunlukla aracı kişiler aracılığıyla olmak üzere, “mesajlaşmalar ve bazı doğrudan görüşmelerin devam ettiğini” belirtti. Bu durum, iki ülke arasındaki gerginliğe rağmen diplomasi kapısının tamamen kapanmadığına işaret ediyor.

Hürmüz Boğazı’nın geleceğine ilişkin olarak Rubio, “Bu operasyon bittiğinde Hürmüz Boğazı bir şekilde açılacak.” ifadelerini kullandı. İran’ın, çatışmaların ardından boğazı kapatması halinde “ciddi sonuçlarla” karşılaşacağı tehdidinde bulundu. Bu açıklama, ABD’nin bölgedeki deniz ticaretinin güvenliğine verdiği önemi vurguluyor.

Rubio, ABD Başkanı Donald Trump’ın “her zaman diplomasiyi ve sonuç almayı tercih ettiğini” ve bunun “daha önce de gerçekleşebileceğini” ifade etti. Ayrıca, ABD’nin İran’da “bir rejim değişikliğine yönelik tercihini” bir kez daha dile getirerek, böyle bir fırsatın ortaya çıkması durumunda “onu değerlendireceklerini” söyledi. Bu durum, ABD’nin İran politikasına yönelik uzun vadeli hedeflerini yansıtıyor.

İran lideri Ali Hamaney’in yerine geçen oğlu Mücteba Hamaney’in iktidarda kalıp kalmadığının ABD için belirsizliğini koruduğunu belirten Rubio, “İran içinde kararların nasıl alındığının net olmadığını” kaydetti. Bu belirsizlik, ABD’nin İran’la ilgili stratejilerini şekillendirirken karşılaştığı zorlukları gösteriyor.

Rubio, İran’ı tekrar nükleer programına son vermeye, insansız hava aracı ve füze programını kısıtlamaya çağırdı. İran’ın gelecekte nükleer enerji kapasitesine ulaşma ihtimalini tamamen dışlamayan Rubio, ancak “hızlı şekilde silahlanmalarına olanak tanıyan bir sisteme sahip olamayacaklarını” söyledi.

Rubio, “İran’da iktidarda olan kişileri göz önünde bulundurarak, istikrara ulaşmanın en iyi yolunun, İran’ın gelecekte bu füzeleri ve insansız hava araçlarını kendi altyapısına ve sivil halkına karşı fırlatma yeteneğini ortadan kaldırmak olduğunu düşünüyorum.” dedi. Bu ifadeler, ABD’nin İran’ın bölgesel istikrara yönelik tehditlerini bertaraf etme konusundaki kararlılığını gösteriyor.

Trump’ın 2018’de, İran’ın nükleer programını kısıtlaması karşılığında yaptırımların hafifletilmesini öngören 2015 tarihli Kapsamlı Ortak Eylem Planı’ndan (JCPOA) çekilmesi, iki ülke arasındaki ilişkileri daha da gerginleştirmişti. Rubio’nun açıklamaları, bu gergin ortamda, diplomasi ve caydırıcılık arasında denge kurmaya çalışan ABD politikasını yansıtıyor.

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP
300x250r
300x250r