İngiltere Başbakanlık Ofisi 10 Numara’dan yapılan açıklamaya göre, Suriye Cumhurbaşkanı ve İngiltere Başbakanı Keir Starmer, bu sabah Londra’da bir araya geldi. Görüşme, iki ülke arasındaki ilişkiler ve Suriye’deki son gelişmelerin ele alındığı tarihi bir buluşma olarak değerlendirildi.
Ortadoğu’daki çatışmaların ve bölgesel istikrarsızlığın masaya yatırıldığı görüşmede, iki lider de gerilimi tırmandıracak adımlardan kaçınmanın ve bölgesel istikrarı yeniden sağlamanın önemine vurgu yaptı. Özellikle Hürmüz Boğazı’nın kapalı kalmasının küresel ekonomi üzerindeki olası etkilerine dikkat çekilerek, Boğaz’ın güvenilir bir planla yeniden açılması ve deniz seyrüsefer özgürlüğünün sağlanması için birlikte çalışma kararlılığı belirtildi.
Başbakan Starmer, Suriye hükümetinin DEAŞ’a karşı yürüttüğü mücadele, terörle mücadele faaliyetleri ve İngiltere ile işbirliği konusundaki girişimlerinden duyduğu memnuniyeti dile getirdi. Ayrıca, göç, geri dönüşlerin sağlanması, sınır güvenliği ve insan kaçakçılığıyla mücadelede daha fazla ilerleme kaydedilmesi yönündeki beklentilerini de ifade etti.
Görüşmede, Suriye’nin ekonomik dönüşümünün ve altyapının yeniden inşasının önemi üzerinde duruldu. İki lider, İngiliz iş dünyasının bu alanda nasıl katkı sunabileceği ve yatırım fırsatlarından nasıl faydalanabileceği konularını da değerlendirdi. Bu kapsamda, İngiliz şirketlerinin Suriye’deki yeniden yapılanma sürecinde rol almasının, hem Suriye ekonomisi hem de İngiltere-Suriye ilişkileri açısından önemli fırsatlar yaratabileceği konuşuldu.
Toplantı, iki ülke arasındaki diyaloğun ve işbirliğinin artırılması yönünde önemli bir adım olarak değerlendiriliyor. Görüşmenin ardından yapılan açıklamalar, Suriye ve İngiltere arasındaki ilişkilerin geleceği için olumlu sinyaller verdi. İki liderin, bölgesel güvenlik, ekonomik işbirliği ve insani yardımlar gibi çeşitli alanlarda ortak çalışmalar yürütme konusunda mutabık kaldığı belirtildi. Bu gelişmeler, bölgedeki istikrarın sağlanması ve iki ülke arasındaki ilişkilerin güçlenmesi açısından umut verici bir tablo çiziyor.
**Kaynak:** TRT Haber, [https://www.trthaber.com/haber/dunya/suriye-cumhurbaskani-sara-ingiltere-basbakani-starmerla-gorustu-939819.html](https://www.trthaber.com/haber/dunya/suriye-cumhurbaskani-sara-ingiltere-basbakani-starmerla-gorustu-939819.html)
SAVUNMA SANAYİ
16 Mayıs 2026EKONOMİ
16 Mayıs 2026SAVUNMA SANAYİ
16 Mayıs 2026GÜNDEM
16 Mayıs 2026SAVUNMA SANAYİ
16 Mayıs 2026GÜNDEM
16 Mayıs 2026
1
Interpol ve Europol Tarafından Aranan Cinayet Şüphelisi Tunahan Çetkin Antalya’da Yakalandı
1031 kez okundu
2
Uluslararası Seviyede Aranan Cinayet Şüphelisi Antalya’da Yakalandı: Interpol Listesindeki Çetkin Gözaltında
1029 kez okundu
3
Kadıköy Sahrayıcedit’te Oto Galeride Korkutan Yangın: 4 Araç Kullanılamaz Hale Geldi
1016 kez okundu
4
Çölyak Hastalığı: Yaşam Boyu Glutensiz Diyet Mücadelesi ve Yanıltıcı Yaklaşımlara Dikkat
1014 kez okundu
5
Bursa’da Tefecilik ve Yağma Operasyonunda 11 Tutuklama: Çiftçileri Hedef Alan Suç Örgütüne Darbe
1010 kez okundu