Türkiye, enerji üretiminde yerli ve yenilenebilir kaynaklara yönelerek dışa bağımlılığı azaltma hedefine doğru önemli adımlar atıyor. Türkiye Elektrik İletim AŞ (TEİAŞ) verileri, Mart ayında hidroelektrik santrallerdeki (HES) üretimde rekor seviyelere ulaşıldığını ve bu durumun yenilenebilir enerjinin önemini bir kez daha ortaya koyduğunu gösteriyor.
Mart ayında toplam elektrik üretimi 29 milyon 380 bin megavatsaat olarak gerçekleşirken, HES’lerin üretimdeki payı yüzde 36’ya yaklaştı. Geçen yılın aynı ayında 5 milyon 384 bin megavatsaat olan HES üretimi, artan yağışlar sayesinde bu yıl yüzde 96 artışla 10 milyon 571 bin megavatsaate yükseldi. Bu artış, son on yılın mart ayı ortalamasına göre yüzde 47’lik bir yükselişe işaret ediyor.
Uluslararası enerji düşünce kuruluşu Ember’de Enerji Analisti Çağlar Çeliköz, mevsim normallerinin üzerindeki yağışların HES’lere olumlu yansıdığını belirtti. Yılın ilk çeyreğinde barajlara gelen su miktarının geçen yıla göre yüzde 120 arttığını ifade eden Çeliköz, kuraklığın ardından hidroelektrik üretiminin artmasının sevindirici olduğunu vurguladı. Bu durumun, elektrik üretiminde yenilenebilir enerjinin payını artırması açısından önemli bir gelişme olduğuna dikkat çekti.
Çeliköz, rüzgar ve güneş enerjisindeki kapasite artışına da değinerek, bu kaynaklarda kurulu gücün mart ayında geçen yılın aynı ayına göre yüzde 16 artışla 42 gigavata ulaştığını belirtti. Yenilenebilir enerji üretiminde yeni rekorlar beklendiğini ifade eden Çeliköz, özellikle mevcut barajlı HES’lere entegre edilecek yüzer ve karasal hibrit güneş enerjisi santrallerinin (GES) kuraklık dönemlerinde üretimi dengelemek için önemli bir çözüm sunduğunu söyledi. Türkiye’nin en az 8 gigavatlık hibrit GES potansiyelini hızla devreye alması gerektiğini vurguladı.
Devam eden jeopolitik gelişmelerin enerji emtia fiyatlarını artırdığını belirten Çeliköz, yerli ve yenilenebilir kaynaklardan sağlanan üretim artışının, Türkiye’nin ithal kömür ve doğal gaza olan bağımlılığını azaltmada kritik bir rol oynadığını ifade etti. Bu gelişmeler, Türkiye’nin enerji bağımsızlığı hedefi doğrultusunda yenilenebilir enerji kaynaklarına yaptığı yatırımların önemini bir kez daha gözler önüne seriyor. Kaynak: TRT Haber
SAVUNMA SANAYİ
19 Mayıs 2026EKONOMİ
19 Mayıs 2026SAVUNMA SANAYİ
19 Mayıs 2026GÜNDEM
19 Mayıs 2026SAVUNMA SANAYİ
19 Mayıs 2026GÜNDEM
19 Mayıs 2026
1
Interpol ve Europol Tarafından Aranan Cinayet Şüphelisi Tunahan Çetkin Antalya’da Yakalandı
1428 kez okundu
2
Uluslararası Seviyede Aranan Cinayet Şüphelisi Antalya’da Yakalandı: Interpol Listesindeki Çetkin Gözaltında
1410 kez okundu
3
Çölyak Hastalığı: Yaşam Boyu Glutensiz Diyet Mücadelesi ve Yanıltıcı Yaklaşımlara Dikkat
1398 kez okundu
4
Kadıköy Sahrayıcedit’te Oto Galeride Korkutan Yangın: 4 Araç Kullanılamaz Hale Geldi
1398 kez okundu
5
Bursa’da Tefecilik ve Yağma Operasyonunda 11 Tutuklama: Çiftçileri Hedef Alan Suç Örgütüne Darbe
1392 kez okundu