TBMM Dilekçe Komisyonu, vatandaşların farklı konulardaki dilek ve şikayetlerini değerlendirmeye devam ediyor. 28. Dönem’in başlangıcından 15 Mayıs 2023’e kadar komisyona 31 bin 441 başvuru yapıldı. Komisyon, bu başvuruların 29 bin 819’u hakkında karar verdi. Gelen dilekçeler arasında dikkat çeken ve ilginç talepler yer alıyor.
Komisyona ulaşan dilekçeler, toplumun farklı kesimlerinin beklentilerini ve sorunlarını yansıtıyor. Yozgat’tan bir vatandaş, fay hatlarının kontrollü patlatılmasıyla büyük depremlerin engellenmesini talep etti. Bazı vatandaşlar ise Kadir Gecesi’nin sabahıyla başlayan gün ve Kabotaj Bayramı’nın resmi tatil ilan edilmesini istedi.
İlginç talepler arasında, işvereninin vergi kaçırdığına dair gizli şikayette bulunup kimliği ifşa edilen ve işten çıkarılan bir kişinin haklarının iadesi, yeni bir iş ve “ekonomi terörü gazisi” unvanı talebi de yer aldı. Ayrıca, kamuda 65 yaş üstü çalışanların emekli edilmesi, mucit mahkumların desteklenmesi, kuzen evliliğinin yasaklanması, her televizyon kanalında dini programlar için kanun çıkarılması gibi farklı konular da dile getirildi.
50 yaş üstü kişilere sosyal medya yasağı, plajlarda yarı kapalı mayo giyilmesi, belediye başkanlarının cumhurbaşkanı tarafından atanması, “bay-bayan” kelimelerinin yasaklanması, büyünün yasaklanması ve milletvekillerine ahlak dersleri verilmesi gibi talepler de komisyona iletildi. İşsiz gençlere vatandaşlık maaşı bağlanması, “yaratmak” kelimesinin sınırlandırılması gibi konular da gündeme geldi.
Bir vatandaş ise Esnaf Sanatkarlar Odası, Türk Tabipleri Birliği gibi bazı kuruluşların kapatılmasını talep etti.
Dilekçe Komisyonu Başkanı Sunay Karamık, dilekçelerin çözüm süreçlerine ışık tuttuğunu ve demokratik katılımı güçlendirdiğini belirtti. Komisyon üyeleri tarafından gerçekleştirilen yerinde inceleme ziyaretlerinin, çözüm önerilerinin daha sağlam temellere dayanmasına katkı sağladığını ifade etti. Karamık, vatandaşların taleplerinin geniş bir yelpazede değerlendirildiğini ve bu çalışmaların önemine vurgu yaptı.
Kaynak: TRT Haber
SAVUNMA SANAYİ
05 Nisan 2026EKONOMİ
05 Nisan 2026SAVUNMA SANAYİ
05 Nisan 2026GÜNDEM
05 Nisan 2026SAVUNMA SANAYİ
05 Nisan 2026GÜNDEM
05 Nisan 2026
1
Donald Trump’tan Küresel Ticarete Yeni Darbe: Tarifeler %15’e Yükseldi
109 kez okundu
2
Türkiye Otomotiv Pazarı Rekor Kırıyor: Yatırımlar Artarak Devam Edecek
99 kez okundu
3
Altın Fiyatları Denge Arayışında: Rekor Sonrası Dalgalanma ve Gelecek Beklentileri
96 kez okundu
4
Sağlık Bakanı Memişoğlu’ndan Cumhurbaşkanı Erdoğan’a Tıp Bayramı’nda ‘El-Kanun fi’t-Tıbb’ Hediyesi
94 kez okundu
5
Türkiye’den Kakao İhracatında Rekor: 5 Yılda %114,7 Artış
92 kez okundu