Edirne Valiliği koordinasyonunda, İl Milli Eğitim Müdürlüğü bünyesindeki Edirne Olgunlaşma Enstitüsü, Trakya bölgesinin zengin kültürel mirasını koruma ve gelecek nesillere aktarma amacıyla önemli bir projeye imza atıyor. Proje kapsamında, Edirne, Tekirdağ ve Kırklareli’nin geleneksel dokuma sanatları envanterleniyor ve bu değerli mirasın yaşatılması için çalışmalar hızla devam ediyor.
Devecihan Kültür Merkezi’ndeki enstitü atölyesinde, Edirne’nin ünlü “çuha”sı, Tekirdağ’ın “Karacakılavuz” kilimleri ve Kırklareli’nin “Poyralı” dokumalarından örnekler hazırlanıyor. Bu çalışmaların tamamlanmasıyla birlikte, enstitü bünyesinde bir “Kilim Müzesi” kurulması hedefleniyor. Bu müze, bölgenin kültürel dokusunu yansıtan eşsiz eserlere ev sahipliği yapacak.
Edirne Olgunlaşma Enstitüsü Müdürü Meltem Üretmen, kültürel mirasın korunmasının önemine vurgu yaparak, kapsamlı bir çalışma yürüttüklerini belirtti. Üretmen, enstitünün AR-GE biriminin saha araştırmaları, arşiv taramaları ve literatür incelemeleriyle unutulmaya yüz tutmuş dokuma türlerini tespit ettiğini ifade etti. Bu araştırmalar sonucunda elde edilen motifler, teknikler ve hikayeler, detaylı bir şekilde envantere geçiriliyor ve arşivleniyor. Daha sonra, usta öğreticiler tarafından bu özgün dokumaların örnekleri atölyelerde yeniden üretiliyor.
Saha çalışmalarında muhtarların desteğiyle köylere ulaştıklarını belirten Üretmen, vatandaşlardan sadece bağış değil, aynı zamanda ellerindeki dokumaların fotoğraflarını da paylaşmalarını beklediklerini söyledi. Bu sayede, 100 yıllık kilim örnekleri incelenerek birebir benzerleri dokunacak ve gelecek nesillere aktarılacak.
Edirne Olgunlaşma Enstitüsü Dokuma Atölyesi Usta Öğreticisi Meryem Uzel, kaybolmaya yüz tutmuş kilim motiflerini dijital ortamda arşivlediklerini ve dokumaların aslına uygun şekilde yeniden üretildiğini belirtti. Uzel, özellikle 1800’lü yılların sonunda bölgeye yerleşen Türk ailelerinin yaptığı “Poyralı” dokumalarının yeniden üretimine devam edeceklerini ifade etti. Ayrıca, Kırklareli’nin “Poyralı”, Tekirdağ’ın “Karacakılavuz” ve Edirne’nin “aba” ile “çuha” dokumalarından arşiv oluşturduklarını ve kilimlerin kök boyalarla boyanan yün iplerden üretildiğini vurguladı.
Edirne Olgunlaşma Enstitüsü Tekstil Teknolojisi Atölyesi öğretmeni Tekin Gazi ise, geleneksel dokumaları motif, renk ve teknik özelliklerine uygun şekilde yeniden ürettiklerini belirtti. Bu çalışmalar, Trakya’nın kültürel mirasının korunması ve gelecek nesillere aktarılması açısından büyük önem taşıyor.
SAVUNMA SANAYİ
06 Nisan 2026EKONOMİ
06 Nisan 2026SAVUNMA SANAYİ
06 Nisan 2026GÜNDEM
06 Nisan 2026SAVUNMA SANAYİ
06 Nisan 2026GÜNDEM
06 Nisan 2026
1
Türk Savunma Sanayii Şirketleri, Dünyanın En Büyükleri Arasında Yükselişte
4197 kez okundu
2
Anahat Holding ve Gain Medya’ya Operasyon: Gözaltılar ve Kayyum Ataması
1865 kez okundu
3
Ahmet Çakar Hakkında MASAK Raporu: Milyonlarca Liralık Şüpheli Para Akışı İddiası
1827 kez okundu
4
Cumhurbaşkanı Erdoğan’dan Türk Dünyası Vizyon Belgesi Açıklaması
1788 kez okundu
5
Konut Fiyatlarında 21 Ay Sonra Reel Artış Kaydedildi
1784 kez okundu