Birleşmiş Milletler (BM), İsrail’in Lübnan’a yönelik saldırılarının yol açtığı insani krize dikkat çekti. BM Cenevre Ofisi’nde düzenlenen haftalık basın toplantısında konuşan yetkililer, sağlık hizmetlerinin çöküşü, bulaşıcı hastalıkların yayılması ve artan can kayıpları konusunda uyarılarda bulundu.
BM Cenevre Ofisi İletişim Direktörü Christian Lindmeier, İsrail saldırıları altında zor günler geçiren Lübnan’daki sağlık durumuna ilişkin endişelerini dile getirdi. Yerinden edilmelerin, aşırı kalabalık barınma ortamlarında kızamık, hepatit A ve akut ishal gibi bulaşıcı hastalıkların riskini artırdığını belirtti. Lindmeier, 674 toplu barınakta yaklaşık 140 bin kişinin barındırıldığını ve bunun hizmetler üzerinde büyük bir baskı oluşturduğunu vurguladı. Barınaklardaki yerinden edilmiş kişilerin yüzde 53’ünü kadın ve kız çocukları oluştururken, çocukların orantısız şekilde etkilendiğine dikkat çekti. Lindmeier, “10 binlerce çocuk, giderek daha kırılgan koşullar altında barınaklarda yaşıyor” dedi.
Lindmeier, İsrail’in saldırıları nedeniyle 6 Nisan itibarıyla en az 1461 kişinin hayatını kaybettiğini ve bunların 129’unun çocuk olduğunu bildirdi. Yaralı sayısının ise 4 bin 400’ü aştığını aktaran Lindmeier, ölümlerin son bir haftada yüzde 50’den fazla arttığına dikkat çekti. Sağlık kuruluşlarına yönelik saldırıların da arttığını belirten Lindmeier, 2 Mart’tan bu yana 92 saldırı doğrulandığını ve bu saldırılarda 53 kişinin hayatını kaybettiğini, 137 kişinin yaralandığını ifade etti. Lindmeier, “5 Nisan’da Lübnan’ın en büyük kamu sağlık tesisi olan Refik Hariri Üniversitesi Hastanesi yakınlarında düzenlenen bir saldırıda en az 4 kişi öldü ve 39 kişi daha yaralandı” diye konuştu.
BM Mülteciler Yüksek Komiserliği (BMMYK) Sözcüsü Babar Baloch ise, Lübnan’da saldırıların başladığı 2 Mart’tan bu yana ülke içinde bir milyondan fazla kişinin yerinden edildiğini belirtti. Baloch, bu süreçte yaklaşık 200 Suriyeli mülteci ve 32 bin Lübnanlının Suriye’ye geçtiği bilgisini paylaştı.
BM Cenevre Ofisi İletişim Direktörü Alessandra Vellucci, ABD, İran ve bölgesel arabulucular arasında 45 günlük bir ateşkes sağlanmasına yönelik girişimlere ilişkin bir soruya, BM’nin henüz bu çabalara dahil olmadığını ancak barışa yönelik her türlü çabayı desteklemeye hazır olduklarını söyledi.
İsrail ordusundan 2 Mart’ta yapılan açıklamada, Lübnan’dan füze atıldığının tespit edilmesi üzerine ülkenin kuzeyinde sirenlerin çaldığı belirtilmişti. Olayların ardından Lübnan genelinde hava saldırıları düzenlenmişti.
SAVUNMA SANAYİ
07 Nisan 2026EKONOMİ
07 Nisan 2026SAVUNMA SANAYİ
07 Nisan 2026GÜNDEM
07 Nisan 2026SAVUNMA SANAYİ
07 Nisan 2026GÜNDEM
07 Nisan 2026
1
Donald Trump’tan Küresel Ticarete Yeni Darbe: Tarifeler %15’e Yükseldi
112 kez okundu
2
Türkiye Otomotiv Pazarı Rekor Kırıyor: Yatırımlar Artarak Devam Edecek
99 kez okundu
3
Altın Fiyatları Denge Arayışında: Rekor Sonrası Dalgalanma ve Gelecek Beklentileri
98 kez okundu
4
Türkiye’den Kakao İhracatında Rekor: 5 Yılda %114,7 Artış
98 kez okundu
5
Sağlık Bakanı Memişoğlu’ndan Cumhurbaşkanı Erdoğan’a Tıp Bayramı’nda ‘El-Kanun fi’t-Tıbb’ Hediyesi
95 kez okundu