Eski ABD Başkanı Donald Trump, sosyal medya hesabından yaptığı bir paylaşımla, Hürmüz Boğazı’nın tamamen açılması şartıyla İran’la iki haftalık karşılıklı ateşkesin duyurulmasına ilişkin önemli açıklamalarda bulundu. Trump, bu gelişmeyi dünya barışı için ‘büyük bir gün’ olarak nitelendirirken, İran’ın da bu süreci istediğini ve ‘bıktığını’ savundu.
Trump’ın açıklamaları, ABD ile İran arasındaki gergin ilişkilerde potansiyel bir yumuşama işareti olarak değerlendiriliyor. Özellikle Hürmüz Boğazı’ndaki deniz trafiğinin güvenliği ve serbest akışı, bölgedeki enerji kaynaklarının dünya pazarlarına ulaştırılması açısından kritik öneme sahip. Trump, ABD’nin bu konuda aktif rol üstleneceğini ve trafik yoğunluğunun düzenlenmesine yardımcı olacağını belirtti.
Paylaşımında ekonomik faydalara da dikkat çeken Trump, ‘Büyük paralar kazanılacak. İran yeniden inşa sürecine başlayabilir.’ ifadelerini kullandı. Ayrıca, ABD’nin İran’a her türlü malzeme desteği sağlayacağını ve her şeyin yolunda gittiğinden emin olmak için sahada bulunacağını da sözlerine ekledi. Bu durum, Trump’ın ateşkesin ekonomik boyutuna ve bölgenin yeniden yapılandırılmasına verdiği önemi gösteriyor.
Trump, Orta Doğu için ‘Altın Çağ’ benzetmesi yaparak, bölgede benzeri görülmemiş bir dönemin başlayabileceğine işaret etti. Bu ifadeler, Trump’ın ateşkesin sadece askeri değil, aynı zamanda ekonomik ve sosyal açıdan da önemli sonuçlar doğuracağına inandığını gösteriyor. Ancak, Trump’ın bu açıklamaları henüz resmi bir anlaşmaya dönüşmediği için, sürecin nasıl ilerleyeceği ve tarafların taahhütlerini ne ölçüde yerine getireceği merak konusu.
Trump’ın bu hamlesi, ABD-İran ilişkilerinde yeni bir sayfa açma potansiyeli taşıyor. Ancak, iki ülke arasındaki derin güvensizlik ve farklı çıkarlar göz önüne alındığında, ateşkesin kalıcı bir barışa dönüşmesi için daha fazla çaba ve diplomasiye ihtiyaç duyulacak. Gelişmeler, dünya kamuoyu tarafından yakından takip ediliyor.
Kaynak: TRT Haber
SAVUNMA SANAYİ
08 Nisan 2026EKONOMİ
08 Nisan 2026SAVUNMA SANAYİ
08 Nisan 2026GÜNDEM
08 Nisan 2026SAVUNMA SANAYİ
08 Nisan 2026GÜNDEM
08 Nisan 2026
1
Donald Trump’tan Küresel Ticarete Yeni Darbe: Tarifeler %15’e Yükseldi
113 kez okundu
2
Türkiye’den Kakao İhracatında Rekor: 5 Yılda %114,7 Artış
107 kez okundu
3
Türkiye Otomotiv Pazarı Rekor Kırıyor: Yatırımlar Artarak Devam Edecek
100 kez okundu
4
Altın Fiyatları Denge Arayışında: Rekor Sonrası Dalgalanma ve Gelecek Beklentileri
99 kez okundu
5
Sağlık Bakanı Memişoğlu’ndan Cumhurbaşkanı Erdoğan’a Tıp Bayramı’nda ‘El-Kanun fi’t-Tıbb’ Hediyesi
95 kez okundu