ABD ve İsrail’in İran’a yönelik saldırılarıyla başlayan savaşın 40. gününde, İran ve ABD arasında geçici ateşkes anlaşmasına varıldı. Bu gelişme, bölgedeki tansiyonu düşürme potansiyeli taşırken, anlaşmanın detayları ve geleceği hakkında çeşitli yorumlar yapılıyor.
İran Cumhurbaşkanı Mesut Pezeşkiyan, X şirketinin sosyal medya platformu üzerinden yaptığı açıklamada, ateşkes anlaşmasını değerlendirdi. Pezeşkiyan, “İran’ın görüşlerinin temel ilkeler olarak kabul edildiği ateşkes, büyük şehit liderimiz Hamaney’in kanının meyvesi ve tüm halkın sahnede varlığının bir başarısıdır,” ifadelerini kullandı. Cumhurbaşkanı, İran’ın diplomasi, savunma ve hizmet alanlarında aynı kararlılıkla hareket etmeye devam edeceğini belirtti.
Ateşkes süreci, ABD ve İsrail’in 28 Şubat’ta İran’a yönelik başlattığı saldırıların ardından, İran’ın misillemeleri ve bölgedeki bazı ülkelere yönelik saldırılarıyla tırmanan savaş ortamında gelişti. ABD Başkanı Donald Trump, 8 Nisan’da 01.30 sularında ateşkesi kabul ettiğini duyurdu. Trump, Hürmüz Boğazı’nın açılması şartıyla 2 haftalık ateşkesi kabul ettiklerini ve İran’dan 10 maddelik bir teklif aldıklarını belirtti. Bu teklifin müzakereler için uygulanabilir bir temel oluşturduğu ifade edildi.
İran Ulusal Güvenlik Yüksek Konseyi de “İran’ın savaştaki hedeflerine ulaştığı” açıklamasında bulundu. Konsey, nihai müzakerelerin İslamabad’da en fazla 15 gün içinde sonuçlandırılmasının hedeflendiğini bildirdi.
Ateşkes sürecinde Türkiye, Pakistan ve Mısır, ABD-İran arasındaki mesaj alışverişinin sürmesi ve sonuca ulaşması için yoğun çaba gösterdi. Bu ülkelerin arabuluculuğu, anlaşmanın sağlanmasında önemli bir rol oynadı.
Öte yandan, geçici ateşkesi desteklediğini açıklayan İsrail yönetimi, uzlaşmaya Lübnan konusunun dahil olmadığını savunarak, bu ülkeye yönelik saldırılarını sürdürüyor. Bu durum, ateşkesin bölgedeki istikrarı ne ölçüde sağlayacağı konusunda soru işaretleri yaratıyor. Anlaşmanın detayları ve uygulanabilirliği, gelecekteki gelişmeler açısından kritik önem taşıyor. [Kaynak: trthaber.com]
SAVUNMA SANAYİ
28 Mayıs 2026EKONOMİ
28 Mayıs 2026SAVUNMA SANAYİ
28 Mayıs 2026GÜNDEM
28 Mayıs 2026SAVUNMA SANAYİ
28 Mayıs 2026GÜNDEM
28 Mayıs 2026
1
Interpol ve Europol Tarafından Aranan Cinayet Şüphelisi Tunahan Çetkin Antalya’da Yakalandı
2653 kez okundu
2
Uluslararası Seviyede Aranan Cinayet Şüphelisi Antalya’da Yakalandı: Interpol Listesindeki Çetkin Gözaltında
2603 kez okundu
3
Çölyak Hastalığı: Yaşam Boyu Glutensiz Diyet Mücadelesi ve Yanıltıcı Yaklaşımlara Dikkat
2592 kez okundu
4
Kadıköy Sahrayıcedit’te Oto Galeride Korkutan Yangın: 4 Araç Kullanılamaz Hale Geldi
2592 kez okundu
5
Bursa’da Tefecilik ve Yağma Operasyonunda 11 Tutuklama: Çiftçileri Hedef Alan Suç Örgütüne Darbe
2587 kez okundu