Macaristan’da gerçekleştirilen genel seçimlerde sandıkların yarısından fazlasının açılmasıyla birlikte ilk sonuçlar şekillenmeye başladı. Macaristan Ulusal Seçim Ofisi’nin (NVI) verilerine göre, Peter Magyar liderliğindeki Tisza Partisi, oyların %52’sini alarak büyük bir farkla öne geçti. Başbakan Viktor Orban’ın liderliğindeki Fidesz ise %39’da kaldı.
İlk sonuçlara göre, 199 sandalyeli Macaristan Meclisi’nde Tisza Partisi 136 sandalye kazanırken, Fidesz 56 sandalyede kaldı. Seçim barajını aşarak meclise girmesi beklenen üçüncü parti Mi Hazank ise 7 milletvekili elde etti. Bir partinin hükümeti kurabilmesi için en az 100 milletvekiline sahip olması gerekiyor. Anayasal çoğunluk için ise 133 sandalye gerekiyor. Bu sonuçlar, Macaristan siyasetinde önemli bir değişimin sinyallerini veriyor.
Seçimlere katılım oranı da oldukça yüksek oldu. Sabah yerel saatle 06.00’da başlayan oy verme işlemi, saat 19.00’da tamamlandı. NVI verilerine göre saat 18.30 itibarıyla genel seçime katılım %77,80 olarak gerçekleşti. Yurt dışında oy kullanmak için kayıt yaptıran seçmen sayısının 90 bini aşarak rekor kırması ve uzaktan oy kullananların sayısının yaklaşık 224 bine ulaşması da dikkat çekici gelişmeler arasında yer aldı. Ülke genelinde 10 bin 47 seçim merkezinde oy kullanıldı.
16 yıldır iktidarda olan Başbakan Viktor Orban liderliğindeki Fidesz ile Peter Magyar liderliğindeki Tisza Partisi arasındaki yarış, sadece Macaristan’ın iç siyaseti için değil, Avrupa Birliği’nin siyasi dengeleri açısından da büyük önem taşıyor. Seçim sonuçlarının Avrupa’daki siyasi dengeleri nasıl etkileyeceği merakla bekleniyor.
Başbakan Orban’ın seçimi kaybettiğini kabul ederek muhalefet liderini tebrik etmesi, siyasi arenada önemli bir gelişme olarak değerlendiriliyor. Seçim sonuçları öncesinde, Budapeşte’de düzenlenen Muhafazakar Siyasi Eylem Konferansı’na (CPAC) video mesajla katılan İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, Orban’a desteğini açıklamıştı. Avrupa’nın farklı ülkelerinden aşırı sağ partilerin liderleri de konferansta Orban’a destek mesajları vermişti. Bu desteklerin sonuçlara nasıl yansıdığı, seçim sonuçlarının kesinleşmesiyle birlikte daha net anlaşılacak.
SAVUNMA SANAYİ
13 Nisan 2026EKONOMİ
13 Nisan 2026SAVUNMA SANAYİ
13 Nisan 2026GÜNDEM
13 Nisan 2026SAVUNMA SANAYİ
13 Nisan 2026GÜNDEM
13 Nisan 2026
1
Donald Trump’tan Küresel Ticarete Yeni Darbe: Tarifeler %15’e Yükseldi
119 kez okundu
2
Türkiye’den Kakao İhracatında Rekor: 5 Yılda %114,7 Artış
118 kez okundu
3
Altın Fiyatları Denge Arayışında: Rekor Sonrası Dalgalanma ve Gelecek Beklentileri
103 kez okundu
4
Türkiye Otomotiv Pazarı Rekor Kırıyor: Yatırımlar Artarak Devam Edecek
102 kez okundu
5
Sağlık Bakanı Memişoğlu’ndan Cumhurbaşkanı Erdoğan’a Tıp Bayramı’nda ‘El-Kanun fi’t-Tıbb’ Hediyesi
97 kez okundu