İspanya hükümeti, Bakanlar Kurulu’nda kabul edilen olağanüstü bir kararname ile 500 binden fazla düzensiz göçmene oturma ve çalışma izni yolu açıyor. Kararname, 1 Ocak 2026 tarihinden önce İspanya’ya giriş yapan, en az 5 ay kesintisiz ülkede kalan, suç kaydı bulunmayan ve kamu düzeni için tehdit oluşturmayan tüm düzensiz göçmenlerin yasal statü kazanmasını hedefliyor.
Başvurular 16 Nisan’da internet üzerinden, 20 Nisan’dan itibaren ise Sosyal Güvenlik, Postane ve Yabancılar Ofisi aracılığıyla yapılabilecek. Başvuru süreci 30 Haziran’da sona erecek. Hükümet Sözcüsü ve Kapsayıcılık, Sosyal Güvenlik ve Göçmenler Bakanı Elma Saiz, kararnamenin hükümetin etik tutarlılık ve sosyal adalet anlayışının bir yansıması olduğunu belirtti. Bakan Saiz, sürecin etkin işlemesi için ek personel alımı yapılacağını da duyurdu.
Başbakan Pedro Sanchez ise Çin’den yaptığı açıklamada, bu adımı “normalleşme eylemi” olarak nitelendirdi ve “ülkemizin ve yaşam biçimimizin korunmasına katkıda bulunarak eşit şartlarda yaşamaları gerektiğini” vurguladı. Sanchez, aynı zamanda bu kararın bir adalet eylemi ve gereklilik olduğunu da ekledi.
Kararname, düzensiz göçmenlerin pasaportlarının süresi dolmuş olsa dahi başvuru yapabilmelerine olanak sağlıyor. Ayrıca, sabıka kaydını menşe ülkelerinden temin edemeyenler için İspanya hükümeti, ilgili belgeyi diğer ülkelerden talep edecek ve bu durumdaki kişilerin süreci üç ay uzatılabilecek.
Karara muhalefetten tepkiler yükseldi. Ana muhalefetteki Halk Partisi (PP) ve aşırı sağcı Vox partisi, kararnamenin Yüksek Mahkeme’ye taşınacağını açıkladı. Avrupa Parlamentosu’ndaki sağcı ve aşırı sağcı gruplar da kararı “Avrupa Birliği için bir tehdit” olarak değerlendirdi.
Resmi verilere göre, İspanya’daki yabancı nüfus 2002’den bu yana iki katına çıktı ve ülke nüfusunun %20’sini oluşturuyor. Ulusal İstatistik Enstitüsü’nün (INE) verilerine göre, İspanya’da 10 milyon yabancı ülke doğumlu yaşıyor ve bu sayı sadece son üç yılda iki milyon arttı. Bu gelişme, İspanya’nın demografik yapısında önemli değişikliklere işaret ediyor.
Kaynak: TRT Haber
SAVUNMA SANAYİ
02 Haziran 2026EKONOMİ
02 Haziran 2026SAVUNMA SANAYİ
02 Haziran 2026GÜNDEM
02 Haziran 2026SAVUNMA SANAYİ
02 Haziran 2026GÜNDEM
02 Haziran 2026
1
Interpol ve Europol Tarafından Aranan Cinayet Şüphelisi Tunahan Çetkin Antalya’da Yakalandı
3265 kez okundu
2
Uluslararası Seviyede Aranan Cinayet Şüphelisi Antalya’da Yakalandı: Interpol Listesindeki Çetkin Gözaltında
3197 kez okundu
3
Çölyak Hastalığı: Yaşam Boyu Glutensiz Diyet Mücadelesi ve Yanıltıcı Yaklaşımlara Dikkat
3184 kez okundu
4
Kadıköy Sahrayıcedit’te Oto Galeride Korkutan Yangın: 4 Araç Kullanılamaz Hale Geldi
3184 kez okundu
5
Bursa’da Tefecilik ve Yağma Operasyonunda 11 Tutuklama: Çiftçileri Hedef Alan Suç Örgütüne Darbe
3181 kez okundu