Sivas’ın Şarkışla ilçesindeki Yıldırım Mezarlığı’nda bazı mezarların kıble yönünde farklılıklar olduğu ortaya çıktı. Habertürk’te yer alan habere göre, mezarlık içindeki Garnizon Şehitliği’ndeki kabirler ile sivil mezarlıkların kıble yönleri arasında belirgin bir fark gözlemlendi. Pusula ile yapılan ölçümlerde, şehitlikteki mezarların kıbleye uygun şekilde düzenlendiği tespit edilirken, sivil mezarların yönlerinin değişiklik gösterdiği görüldü.
Durum, özellikle şehitlikten farklı açılarda konumlanan mezarların dronla havadan görüntülenmesiyle daha da belirginleşti. İlçede yaşayan Zümre Sevim, konuyla ilgili yaptığı açıklamada, “Mezarlıkların birbirinden farklı yönlerde olduklarını gördük. Bunu fark edince arkadaşımla bir araştırma yaptık ve bunu doğrulamak için de dron uçurduk. Dron ile de baktık. Buradaki mezarların yönünün aksine diğer taraftaki mezarlıklar daha farklı bir açıda duruyor,” ifadelerini kullandı.
Konuyla ilgili görüşlerini bildiren Sivas Cumhuriyet Üniversitesi (SCÜ) İlahiyat Fakültesi Temel İslam Bilimleri Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Halis Demir, müftülük yetkilileriyle yaptığı görüşmeler sonucunda edindiği bilgileri paylaştı. Demir, şehit mezarlarının titizlikle ve bilimsel yöntemlerle kıbleye uygun olarak düzenlendiğini belirtirken, diğer mezarlarda ise geleneksel uygulamaların ve profesyonel mezar kazıcısı eksikliğinin bu duruma neden olabileceğini ifade etti. Müftülük yetkililerinin, mezar kazımında 45 derecelik bir açının hoşgörüyle karşılandığını belirttiği öğrenildi. Prof. Dr. Demir, defnedilmiş kişilerle ilgili bu tür tartışmaların yapılmasını doğru bulmadığını ve cenaze ile ilgili dini vecibelerin yerine getirilmesinin önemine vurgu yaptı. Ayrıca, teknolojinin ve bilimin gelişmesiyle birlikte yetkililerin bu konuda daha hassas davranacağına inandığını dile getirdi.
Prof. Dr. Demir, “İnsanların kafalarını karıştıracak, ‘Pusulaya uygun mu değil mi’ sorusuna mahal vermeden mezar kazan arkadaşlarımız buna dikkat ederler. Daha önceden mezarlar kazılıp hazır ediliyor. İlgili birimler kontrol ederler ve vatandaşlar böyle bir tedirginlik yaşamaz,” şeklinde konuştu. Bu durumun, mezar kazımında daha dikkatli olunması ve vatandaşların bu konuda tedirginlik yaşamaması için yetkililerin daha fazla özen göstermesi gerektiği yönünde bir mesaj taşıdığı düşünülüyor.
SAVUNMA SANAYİ
15 Nisan 2026EKONOMİ
15 Nisan 2026SAVUNMA SANAYİ
15 Nisan 2026GÜNDEM
15 Nisan 2026SAVUNMA SANAYİ
15 Nisan 2026GÜNDEM
15 Nisan 2026
1
Türk Savunma Sanayii Şirketleri, Dünyanın En Büyükleri Arasında Yükselişte
4364 kez okundu
2
Anahat Holding ve Gain Medya’ya Operasyon: Gözaltılar ve Kayyum Ataması
2032 kez okundu
3
Ahmet Çakar Hakkında MASAK Raporu: Milyonlarca Liralık Şüpheli Para Akışı İddiası
1992 kez okundu
4
Cumhurbaşkanı Erdoğan’dan Türk Dünyası Vizyon Belgesi Açıklaması
1953 kez okundu
5
Konut Fiyatlarında 21 Ay Sonra Reel Artış Kaydedildi
1951 kez okundu