İran Ulusal Güvenlik Yüksek Konseyi, Hürmüz Boğazı’ndaki son duruma ve ABD ile müzakere sürecine ilişkin önemli bir açıklama yayınladı. TRT Haber’de yer alan habere göre, açıklama, Pakistan’ın arabuluculuğunda ABD ile yapılan görüşmelerin, Washington’un “aşırı talepleri” nedeniyle sonuçsuz kaldığına işaret ediyor.
Açıklamada, son günlerde Pakistan ordusu komutanı (Genelkurmay Başkanı Asım Munir) arabulucu olarak Tahran’da bulunarak yeni teklifler sunulmasına rağmen, İran’ın bu teklifleri değerlendirdiği ve henüz yanıt vermediği belirtildi. İran müzakere heyetinin, ABD ile görüşmelerde “taviz vermeyeceği” ve “halkının haklarından geri adım atmayacağı” vurgulandı.
Hürmüz Boğazı’nın Lübnan’da ateşkesin sağlanması üzerine yalnızca ticari gemilerin geçişine ateşkes sürecinin sonuna kadar açıldığı hatırlatılırken, kritik bir uyarıda bulunuldu. Fars (Basra) Körfezi bölgesindeki ABD askeri üslerinin ekipmanlarının büyük çoğunluğunun Hürmüz Boğazı üzerinden geçen gemilerle sağlandığına dikkat çekilerek, bunun İran ve Körfez bölgesinin ulusal güvenliği için bir tehdit oluşturduğu ifade edildi.
Bu bağlamda, İran’ın savaş kesin olarak sona erene ve bölgede kalıcı bir barış sağlanana kadar Hürmüz Boğazı’ndan geçen trafiği denetlemeye ve kontrol etmeye kararlı olduğu belirtildi. Geçiş yapacak gemilerin, “İran tarafından ilan edilen düzenlemelere uygun olarak, güvenliğin, emniyet ve çevre koruma hizmetleriyle ilgili masrafları karşılaması” gerektiği kaydedildi.
Konsey açıklamasında, ABD’nin deniz ablukası girişimlerine de değinildi. “Düşman gemilerin geçişini engellemeye ve deniz ablukası gibi yöntemler uygulamaya devam ettiği sürece, İran bunu ateşkes ihlali olarak değerlendirecek ve Hürmüz Boğazı’nın şartlı ve sınırlı olarak açılmasını engelleyecektir.” ifadeleri kullanıldı. Bu durum, bölgedeki gerginliğin devam ettiğini ve Hürmüz Boğazı’nın güvenliğinin sağlanması konusunda İran’ın kararlılığını gösteriyor.
Bu gelişmeler, bölgedeki deniz ticaretini ve jeopolitik dengeleri doğrudan etkileyebilir. İran’ın Hürmüz Boğazı’ndaki kontrolü, küresel enerji tedariki için hayati öneme sahip olan bu stratejik su yolunda önemli bir rol oynamaya devam edeceğini gösteriyor.
SAVUNMA SANAYİ
18 Nisan 2026EKONOMİ
18 Nisan 2026SAVUNMA SANAYİ
18 Nisan 2026GÜNDEM
18 Nisan 2026SAVUNMA SANAYİ
18 Nisan 2026GÜNDEM
18 Nisan 2026
1
Türkiye’den Kakao İhracatında Rekor: 5 Yılda %114,7 Artış
133 kez okundu
2
Donald Trump’tan Küresel Ticarete Yeni Darbe: Tarifeler %15’e Yükseldi
127 kez okundu
3
Türkiye Otomotiv Pazarı Rekor Kırıyor: Yatırımlar Artarak Devam Edecek
109 kez okundu
4
Altın Fiyatları Denge Arayışında: Rekor Sonrası Dalgalanma ve Gelecek Beklentileri
106 kez okundu
5
Sağlık Bakanı Memişoğlu’ndan Cumhurbaşkanı Erdoğan’a Tıp Bayramı’nda ‘El-Kanun fi’t-Tıbb’ Hediyesi
102 kez okundu