İran basınına yansıyan haberlere göre, İran’ın ABD ile yapılacak görüşmelerin ikinci turuna katılmayı reddettiği bildirildi. Bu karar, nükleer anlaşma konusundaki müzakerelerin geleceği açısından önemli bir gelişme olarak değerlendiriliyor.
İran medyası, Tahran yönetiminin ABD ile doğrudan veya dolaylı olarak herhangi bir müzakereye dahil olmayacağını duyurdu. Bu ret kararı, nükleer anlaşmanın yeniden canlandırılması yönündeki çabalarla ilgili belirsizlikleri artırıyor. İlk tur görüşmelerin ardından, taraflar arasında bazı konularda uzlaşma sağlanamaması, bu kararın alınmasında etkili olmuş olabilir.
ABD Dışişleri Bakanlığı veya Beyaz Saray’dan henüz konuyla ilgili resmi bir açıklama yapılmadı. Ancak, İran’ın bu kararı, uluslararası kamuoyunda farklı yorumlara neden oldu. Bazı analistler, İran’ın bu tutumunun, nükleer anlaşma konusunda daha fazla taviz koparmak için bir strateji olabileceğini belirtirken, diğerleri ise anlaşmanın tamamen rafa kalkma ihtimalini değerlendiriyor.
Nükleer anlaşma, İran’ın nükleer programını sınırlaması karşılığında, ülkeye uygulanan yaptırımların kaldırılmasını öngörüyordu. Ancak, ABD’nin 2018’de anlaşmadan çekilmesi ve yaptırımları yeniden uygulamaya başlaması, anlaşmanın geleceğini tehlikeye atmıştı. İran da buna karşılık, nükleer programını yeniden geliştirmeye başlamıştı.
Şimdi gözler, anlaşmanın diğer tarafları olan Avrupa Birliği, Çin ve Rusya’ya çevrilmiş durumda. Bu ülkelerin, İran ile ABD arasındaki müzakerelerin yeniden başlaması için nasıl bir rol oynayacağı merak ediliyor. Önümüzdeki günlerde, konuyla ilgili daha fazla gelişmenin yaşanması bekleniyor. Uluslararası toplum, nükleer anlaşmanın yeniden canlandırılması için diplomatik çabalara devam edilmesi çağrısında bulunuyor. Ancak İran’ın bu son kararı, müzakerelerin daha da zorlu geçeceğinin sinyallerini veriyor.
Bu gelişme, bölgedeki jeopolitik dengeleri de etkileyebilir. Özellikle, İsrail ve Suudi Arabistan gibi İran’ın bölgesel rakipleri, nükleer anlaşmanın yeniden canlanmasını istemiyor. Bu nedenle, İran’ın ABD ile görüşmeleri reddetmesi, bölgedeki tansiyonu daha da yükseltebilir. Konunun gelişimi, yakından takip edilmeye devam edilecek.
SAVUNMA SANAYİ
27 Temmuz 2026EKONOMİ
27 Temmuz 2026SAVUNMA SANAYİ
27 Temmuz 2026GÜNDEM
27 Temmuz 2026SAVUNMA SANAYİ
27 Temmuz 2026GÜNDEM
27 Temmuz 2026
1
Interpol ve Europol Tarafından Aranan Cinayet Şüphelisi Tunahan Çetkin Antalya’da Yakalandı
3992 kez okundu
2
Çölyak Hastalığı: Yaşam Boyu Glutensiz Diyet Mücadelesi ve Yanıltıcı Yaklaşımlara Dikkat
3714 kez okundu
3
Uluslararası Seviyede Aranan Cinayet Şüphelisi Antalya’da Yakalandı: Interpol Listesindeki Çetkin Gözaltında
3707 kez okundu
4
Interpol ve Europol Tarafından Aranan Cinayet Şüphelisi Tunahan Çetkin Antalya’da Yakalandı
3705 kez okundu
5
Bursa’da Tefecilik ve Yağma Operasyonunda 11 Tutuklama: Çiftçileri Hedef Alan Suç Örgütüne Darbe
3704 kez okundu