Birleşmiş Milletler (BM), Gazze’de son dönemde yaşanan şiddet olaylarının endişe verici boyutlara ulaştığını duyurdu. BM Genel Sekreter Sözcüsü Stephane Dujarric, düzenlediği günlük basın toplantısında, 12-18 Nisan tarihleri arasında Gazze’de meydana gelen silahlı saldırı, bombardıman ve hava saldırıları gibi olayların, bir önceki haftaya göre %46 arttığını bildirdi. Dujarric, bu artışın, 10 Ekim 2023’te yürürlüğe giren ateşkes anlaşmasından bu yana kaydedilen en yüksek haftalık toplam oran olduğunu vurguladı.
BM yetkilileri, Gazze’deki insani durumun giderek kötüleştiğine dikkat çekiyor. Dujarric, İsrail’deki tatiller nedeniyle Gazze’ye girişlerin bugün ve yarın kapalı olacağını ancak BM ekiplerinin Kerem Ebu Salim Sınır Kapısı’nın Filistin tarafında insani yardım dağıtımına devam ettiğini belirtti. Ayrıca, Gazze’de devam eden güvenlik sorunları nedeniyle mayın temizleme ve patlayıcı maddelerin imhası için gerekli malzemelerin girişinin kısıtlanmaya devam ettiğini de sözlerine ekledi.
Öte yandan, Dujarric, işgal altındaki Batı Şeria’daki duruma da değindi. BM İnsani Yardım Koordinasyon Ofisi (OCHA) yetkililerinin, bu yılın ilk çeyreğinde İsrail güçleri veya Filistinlilerin topraklarını gasbetmeye çalışan İsrailliler tarafından 33 Filistinlinin öldürüldüğü, 790 kişinin yaralandığı bilgisini paylaştığını aktardı. Aynı dönemde Filistinlilerin topraklarını gasbetmeye çalışan İsraillilerin 540’tan fazla saldırı gerçekleştirdiği belirtildi. Bu saldırıların can kaybına ve maddi hasara yol açtığı ifade edildi.
Dujarric, OCHA’nın sivilleri etkileyen saldırıların soruşturulması ve sivillerin korunması gerektiğini yinelediğini vurguladı. Ayrıca, İsrail’in işgalci güç olarak Filistin nüfusunu koruma yükümlülüğü olduğuna ve faillerin hesap vermesi gerektiğine dikkat çekti. BM, bölgedeki şiddetin sona ermesi ve insani yardım çalışmalarının kesintisiz devam etmesi için uluslararası toplumun daha fazla çaba göstermesi çağrısında bulunuyor. Bu gelişmeler, Gazze ve Batı Şeria’daki mevcut durumun ne kadar kritik olduğunu bir kez daha gözler önüne seriyor.
SAVUNMA SANAYİ
24 Temmuz 2026EKONOMİ
24 Temmuz 2026SAVUNMA SANAYİ
24 Temmuz 2026GÜNDEM
24 Temmuz 2026SAVUNMA SANAYİ
24 Temmuz 2026GÜNDEM
24 Temmuz 2026
1
Interpol ve Europol Tarafından Aranan Cinayet Şüphelisi Tunahan Çetkin Antalya’da Yakalandı
3962 kez okundu
2
Çölyak Hastalığı: Yaşam Boyu Glutensiz Diyet Mücadelesi ve Yanıltıcı Yaklaşımlara Dikkat
3700 kez okundu
3
Uluslararası Seviyede Aranan Cinayet Şüphelisi Antalya’da Yakalandı: Interpol Listesindeki Çetkin Gözaltında
3691 kez okundu
4
Interpol ve Europol Tarafından Aranan Cinayet Şüphelisi Tunahan Çetkin Antalya’da Yakalandı
3691 kez okundu
5
Bursa’da Tefecilik ve Yağma Operasyonunda 11 Tutuklama: Çiftçileri Hedef Alan Suç Örgütüne Darbe
3689 kez okundu