Dünyanın en büyük deniz ürünleri fuarı Seafood Expo Global, bu yıl İspanya’nın Barselona kentinde düzenlendi. Küresel balıkçılık ve su ürünleri sektörünün kalbinin attığı fuarda, Türk su ürünleri ihracatçıları da önemli bir rol üstlendi. 87 ülkeden 2 binden fazla firmanın katıldığı fuarda, Türk firmaları milli katılım ve bireysel katılımlarla yer aldı. TRT Haber’in haberine göre, fuarda Türk su ürünleri tanıtılırken, işbirliği fırsatları değerlendirildi.
İstanbul Su Ürünleri ve Hayvansal Mamuller İhracatçıları Birliği (İSHİB) organizasyonuyla 17 firma milli katılım gerçekleştirirken, 8 Türk şirketi de bireysel olarak fuarda yer aldı. Sektöre yönelik makine ve ekipman üreten bazı Türk firmaları da fuarda boy gösterdi. Fuarda, Türk su ürünlerinin tanıtımının yanı sıra, dünyanın dört bir yanından gelen ziyaretçilerle B2B görüşmeler yapıldı.
Türkiye pavilyonunda düzenlenen tadım etkinlikleri büyük ilgi gördü. Ünlü şeflerin Türk su ürünleriyle hazırladığı özel menüler, katılımcıların beğenisini topladı. Ayrıca, fuarın en büyük balığı olan 300 kilogramlık orkinos da ziyaretçilerin dikkatini çekti.
İSHİB Başkan Yardımcısı Oğulcan Kemal Sagun, fuarda yaptığı açıklamada, Türkiye’de balık tüketiminin artırılması gerektiğine dikkat çekti. Türkiye’deki yıllık ortalama balık tüketimi 7,5-8 kilogram seviyesinde seyrederken, bu rakamın Yunanistan’da 20 kilogram, İspanya’da 30 kilogram ve Japonya’da 60 kilogram olduğu belirtildi. İç pazardaki talebin zayıflığı nedeniyle sektörün ihracata yöneldiğini vurgulayan Sagun, başarılı bir grafik yakaladıklarını ifade etti.
Türkiye’nin su ürünleri ihracatı 2025’te bir önceki yıla göre %11 artışla 2,2 milyar doları aştı. İhracatın %85’ini levrek, çipura, alabalık (Türk somonu dahil) ve orkinos oluşturdu. İhracat rakamları incelendiğinde; 666 milyon dolarlık levrek, 584 milyon dolarlık çipura, 520 milyon dolarlık Türk somonu, 122 milyon dolarlık alabalık ve 119 milyon dolarlık orkinos ihracatı gerçekleştirildiği görülüyor.
Fuara Türkiye’nin Barselona Başkonsolosu Ayşe Zeybek ve Barselona Ticaret Ataşesi Nurdan Çamlıbel Aydın da katılarak Türk firmalarına destek verdi. Yetkililer, fuara gösterilen yoğun ilgiden memnun olduklarını ve Türk firmalarının başarılı çalışmalarının devam edeceğini belirtti.
SAVUNMA SANAYİ
09 Haziran 2026EKONOMİ
09 Haziran 2026SAVUNMA SANAYİ
09 Haziran 2026GÜNDEM
09 Haziran 2026SAVUNMA SANAYİ
09 Haziran 2026GÜNDEM
09 Haziran 2026
1
Interpol ve Europol Tarafından Aranan Cinayet Şüphelisi Tunahan Çetkin Antalya’da Yakalandı
3423 kez okundu
2
Çölyak Hastalığı: Yaşam Boyu Glutensiz Diyet Mücadelesi ve Yanıltıcı Yaklaşımlara Dikkat
3315 kez okundu
3
Uluslararası Seviyede Aranan Cinayet Şüphelisi Antalya’da Yakalandı: Interpol Listesindeki Çetkin Gözaltında
3314 kez okundu
4
Bursa’da Tefecilik ve Yağma Operasyonunda 11 Tutuklama: Çiftçileri Hedef Alan Suç Örgütüne Darbe
3314 kez okundu
5
Kadıköy Sahrayıcedit’te Oto Galeride Korkutan Yangın: 4 Araç Kullanılamaz Hale Geldi
3313 kez okundu