İstanbul Ticaret Odası (İTO) Başkanı Şekib Avdagiç, iş dünyasındaki güncel gelişmelere ilişkin değerlendirmelerde bulunarak, ekonomi yönetimine ve gelecek hedeflerine dair önemli açıklamalarda bulundu. Habertürk’te yer alan habere göre, Avdagiç, ekonomi yönetiminin son üç yılda döviz rezervleri ve dış fon tedariki konularında başarılı çalışmalar yürüttüğünü belirtti. Ancak bölgesel savaşın etkileriyle birlikte ekonomik programda ‘ince ayar’ yapılması gerektiğini savundu.
Avdagiç, “Ekonomik programın hedeflerini realize etmek için iş dünyası olarak elimizden gelen katkıyı vermeye çalıştık. Bunun için iş dünyası ciddi bir bedel de ödedi,” ifadelerini kullandı. 2026’nın ikinci yarısına doğru daha makul bir döneme geçilmesi öngörülürken, savaşın yurt içi ve yurt dışı dengelerde değişikliklere yol açtığına dikkat çekti. Merkez Bankası’nın faiz kararına ilişkin olarak ise Avdagiç, konuya sadece faiz artışı veya sabit kalması açısından bakmanın yeterli olmadığını, iş dünyasının sürdürülebilirliği açısından bütüncül bir değerlendirme yapılması gerektiğini vurguladı.
Avdagiç, “Gelinen aşamada ise savaşın getirdiği şartlarla birlikte iş dünyasının beklentileri de dikkate alınarak bugüne kadar finans ağırlıklı, rezerv ağırlıklı sürdürülen politikaya birkaç noktada güncelleme gelmesi gerektiğini düşünüyoruz,” dedi. Programın dinamik bir süreç içerdiğini belirten Avdagiç, enflasyonla mücadeleyi öncelikli tutmakla birlikte, kur politikası, ihracat ve ithalat rejimlerinin gözden geçirilmesi gerektiğini ifade etti. Bu kapsamda, hızlı bir şekilde harekete geçilmesi gerektiğini savundu.
İTO Başkanı, mal ihracatının ithalatın yüzde 75’inin altına düşmemesi gerektiğini belirterek, 2026’da bu oranın yüzde 69 seviyesinde bulunduğunu hatırlattı. Döviz kuru ile enflasyon arasındaki ilişkiye de dikkat çeken Avdagiç, sadece yılın ilk çeyreğinde döviz kurunda yaklaşık yüzde 3’lük artışa karşılık enflasyonda kümülatif yüzde 10’luk bir artış yaşandığını aktardı. 2026 için belirlenen 410 milyar dolarlık mal ve hizmet ihracatı hedefine ulaşmanın önemine işaret eden Avdagiç, sanayide dönüşümün kısa vadede gerçekleşemeyeceğini de sözlerine ekledi.
SAVUNMA SANAYİ
27 Nisan 2026EKONOMİ
27 Nisan 2026SAVUNMA SANAYİ
27 Nisan 2026GÜNDEM
27 Nisan 2026SAVUNMA SANAYİ
27 Nisan 2026GÜNDEM
27 Nisan 2026
1
Togg Bayilik Sistemine Geçiyor: İlk Etapta Beş İl Hedefte
5155 kez okundu
2
Ekonomist Eryılmaz’dan Kritik Piyasa Değerlendirmesi: Borsa İstanbul’da Baskı Sürüyor, Altın ve Gümüşte Dalgalanma Uyarısı
4560 kez okundu
3
Turizm Sektöründe 138 Milyon Lira Ceza
3749 kez okundu
4
BRICS+ Moda Zirvesi: Türk Modasının Küresel Etkisinin Artırılması
3211 kez okundu
5
Merkez Bankası Faiz Kararını Açıkladı: Politika Faizi İndirildi
3194 kez okundu