AK Parti Genel Başkan Yardımcısı ve Parti Sözcüsü Ömer Çelik, 27 Nisan 2007 tarihinde Genelkurmay Başkanlığı tarafından internet sitesine konulan e-muhtıra sürecine ilişkin önemli açıklamalarda bulundu. Çelik, dönemin Başbakanı Recep Tayyip Erdoğan’ın ve hükümetin kararlı duruşu sayesinde askeri vesayetin bu girişiminin boşa çıkarıldığını belirtti.
Anadolu Ajansı muhabirine konuşan Çelik, 27 Nisan e-muhtırasının üzerinden 19 yıl geçmesine rağmen, o günlerin Türkiye siyaseti için taşıdığı öneme dikkat çekti. O dönemde askeri ve yargı vesayetinin Ankara üzerinde kara bir bulut gibi çöktüğünü vurgulayan Çelik, o günleri yaşamayanlar için bugünden bakıldığında o atmosferi anlamanın zor olabileceğini ifade etti. Günümüzde Cumhurbaşkanlığı Kabine Toplantıları’nın siyasetin merkezinde yer aldığını ve kararların bu toplantılarda alındığını hatırlatan Çelik, “Ama o günlerde böyle değildi. Bütün merkez, Milli Güvenlik Kurulu (MGK) toplantılarıydı. Çünkü Milli Güvenlik Kurulu toplantıları, askeri vesayetin siyaset yapma alanıydı.” şeklinde konuştu.
Çelik, o dönemde Anayasa’nın üzerinde Milli Güvenlik Siyaset Belgesi’nin yer aldığını ve başbakan üzerinde vesayetçi bir cumhurbaşkanlığı kurgulanmaya çalışıldığını belirterek, “Seçilmiş iktidarın vatandaştan aldığı oyu, siyasi iradesini kadük hale getirmek için Milli Güvenlik Kurulu’nda yapılan siyasetler vardı. Yani siz hükümet olarak ne karar alırsanız alın, Milli Güvenlik Kurulu’nda ona bir şekilde ayar veriliyordu, yönü değiştiriliyordu. Türkiye’de bunun doruk noktası, bu muhtıra geleneğidir.” dedi.
Muhtıraların hükümetleri işlevsiz bıraktığını ve millet iradesini yok saydığını dile getiren Çelik, bu durumun bir sonraki aşamasının darbe olduğunu kaydetti. “Askeri muhtıra, Türkiye’de siyasi iradenizi vesayet makamlarına teslim etmezseniz doğrudan silahlı müdahaleyle karşılaşırsınız demenin bir başka çeşidiydi.” diyen Çelik, 27 Nisan’ın öneminin, ilk kez bir başbakan ve hükümetin bu tür bir muhtıraya direnmesi olduğunu vurguladı. Çelik, “İşte 27 Nisan’ın önemi nedir? İlk defa Cumhuriyet tarihinde bir Başbakan, Sayın Cumhurbaşkanımız ve AK Parti hükümeti bu muhtıraya direnmiştir. Buna aslında muhtıra da dememek lazım. Çünkü bir muhtıra vermek istediler. Hükümet direnince o, kağıt parçası oldu.” ifadelerini kullandı.
AK Parti’nin iktidara gelmesiyle birlikte muhtıra geleneğinin kesintiye uğradığını hatırlatan Çelik, o dönemde yaşananlara ilişkin önemli detaylar paylaştı.
SAVUNMA SANAYİ
12 Haziran 2026EKONOMİ
12 Haziran 2026SAVUNMA SANAYİ
12 Haziran 2026GÜNDEM
12 Haziran 2026SAVUNMA SANAYİ
12 Haziran 2026GÜNDEM
12 Haziran 2026
1
Türk Savunma Sanayii Şirketleri, Dünyanın En Büyükleri Arasında Yükselişte
4941 kez okundu
2
Interpol ve Europol Tarafından Aranan Cinayet Şüphelisi Tunahan Çetkin Antalya’da Yakalandı
3453 kez okundu
3
Çölyak Hastalığı: Yaşam Boyu Glutensiz Diyet Mücadelesi ve Yanıltıcı Yaklaşımlara Dikkat
3337 kez okundu
4
Ankara Merkezli Ruhsuzlar Organize Suç Örgütü Operasyonu: 6 Tutuklama
3337 kez okundu
5
Uluslararası Seviyede Aranan Cinayet Şüphelisi Antalya’da Yakalandı: Interpol Listesindeki Çetkin Gözaltında
3335 kez okundu