DOLAR 45,4098 0.24%
EURO 53,5661 0.56%
ALTIN 6.874,790,87
BITCOIN 36457551.11111%
Mersin
26°

AÇIK

SABAHA KALAN SÜRE

Ulaştırma Bakanı Uraloğlu’ndan e-Apostil Sistemi Açıklaması: Dijital Dönüşümle Uluslararası Geçerlilik Kolaylaştı
8 okunma

Ulaştırma Bakanı Uraloğlu’ndan e-Apostil Sistemi Açıklaması: Dijital Dönüşümle Uluslararası Geçerlilik Kolaylaştı

ABONE OL
6 Mayıs 2026 15:23
Ulaştırma Bakanı Uraloğlu’ndan e-Apostil Sistemi Açıklaması: Dijital Dönüşümle Uluslararası Geçerlilik Kolaylaştı
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, e-apostil sistemi hakkında önemli açıklamalarda bulundu. Bakan Uraloğlu, yetkili kurumlarca apostil şerhi verilen resmi belgelerin elektronik ortamda oluşturulmasını, onaylanmasını, iletilmesini ve doğrulanmasını sağlayan dijital bir hizmet olan e-apostil sisteminin detaylarını paylaştı. Bu sistem sayesinde belgelerin fiziksel evrak dolaşımına gerek kalmadan uluslararası geçerliliğe sahip olduğunu belirtti.

Uraloğlu’nun açıklamalarına göre, vatandaşlar e-Devlet üzerinden e-apostil başvurularını gerçekleştirebiliyor. Başvurular, belge türüne göre Adalet Bakanlığına bağlı adli birimlere ve İçişleri Bakanlığına bağlı valilik ve kaymakamlıklara elektronik ortamda iletiliyor. Sistem, 1 Ocak 2019 tarihinde Adalet Bakanlığı tarafından verilen adli sicil kaydı ve mahkeme kararları gibi adli belgeler için başlatıldı. 2021 yılında İçişleri Bakanlığı Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü tarafından sunulan nüfus kayıt örnekleri de sisteme dahil edildi. 2022 yılında ise Cumhurbaşkanlığı Dijital Dönüşüm Ofisi, Adalet Bakanlığı ve TÜRKSAT işbirliğiyle hizmetin e-Devlet’e entegre edilmesiyle başvurular “turkiye.gov.tr” üzerinden de yapılabilir hale geldi.

28 Aralık 2023 itibarıyla sisteme çok dilli doğum kayıt örneği (Formül A), çok dilli evlenme kayıt örneği (Formül B) ve çok dilli ölüm kayıt örneği (Formül C) belgelerinin de eklendiğini belirten Uraloğlu, PTT tarafından sunulan e-apostil hizmeti ile e-Devlet hesabı olan tüm vatandaşların resmi belgelerini dünyanın her yerinden dijital ortamda alabileceğini ifade etti. Oluşturulan belgelerin, Lahey Konvansiyonu’na taraf olan 130’dan fazla ülkede geçerli sayıldığını da sözlerine ekledi.

Bakan Uraloğlu, apostil şerhi verilen belgelerin doğrulanabilir şekilde başvuru sahiplerine ulaştırıldığını vurgulayarak, nüfus kayıt örneği, çok dilli doğum kayıt örneği, çok dilli evlenme kayıt örneği, çok dilli ölüm kayıt örneği, mahkeme kararları ve adli sicil kaydı gibi belgelerin kolaylıkla alınabildiğini belirtti. Projenin devreye alındığı 2019 yılından Mart 2024 sonuna kadar toplam 70 bin 616 e-apostilli belge işleminin gerçekleştirildiği bilgisini paylaştı. Bu gelişmeler, Türkiye’nin dijitalleşme sürecinde önemli bir adım olarak değerlendiriliyor.

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP
300x250r
300x250r